Al eind jaren tachtig bleek dat haaien glasvezelkabels die diep in de zee tussen Europa en de VS liggen, aanvreten. In 1987 beschreef de New York Times een geval van een Brits telecombedrijf dat de schade ontdekte toen een haaientand in de huls achterbleef. De reparatie van een kabelbreuk die wordt veroorzaakt door één haaienbeet zou toen een kwart miljoen dollar kostten.

Sterkere kabelhuls

Toentertijd werd er een staallaag aangebracht om de kabels beter te beschermen, maar Google heeft om dezelfde reden de kabels voorzien van een huls van kevlar om de glaskabels te beschermen, zo meldt Webwerelds zustersite Networkworld. De kevlarlaag zit tussen de buitenhuls en de verschillend gekleurde losse glaskabels, zo legt Google uit (PDF). Deze huls wordt voor zowel Google's FTTH-kabels als Google's geplande Transpacs gebruikt.

Het meer dan vijfentwintig jaar oude verhaal van de New York Times is overigens ook een leestip. Zo vingen onderzoekers, die op zoek waren naar de reden van de aantrekkingskracht van zeekabels, een haai en duwden ze het beest glasvezel door de strot om te zien of haaien dat toevallig lekker vinden.


ICT op Luxe jachten