Zeelandnet doet dit gebaar na een telefoniestoring op woensdag, waardoor klanten vrijwel gedurende de gehele dag problemen ondervonden met vaste telefonie. Delta, het moederbedrijf van de Zeeuwse provider, beraadt zich nog of het bedrag teruggestort wordt of op een andere manier verrekend wordt.

"We vinden dat onze trouwe klanten die gedupeerd zijn hier recht op hebben. Ze hebben de ze hele dag niet kunnen bellen, alleen onderling. Wij vinden dat onze klanten mogen verwachten dat onze diensten goed werken. Dat de oorsprong van de storing bij Ziggo lag, daar heeft een klant geen boodschap aan", zegt Delta-woordvoerder Peter Couwenberg.

Landelijke centrale Ziggo

Woensdag van 11.00 tot 22.00 uur konden tienduizenden klanten in Zeeland en Limburg niet bellen met de vaste telefoon door een storing in het landelijke Ziggo-systeem. Zeelandnet is met 30.000 tot 35.000 klanten ook aangesloten op de landelijke centale van Ziggo. Alleen telefoonverkeer naar andere klanten met heet Ziggo-aansluiting was mogelijk. Bellen naar nummers op een andere netwerk was niet mogelijk.

Delta overweegt om de schade op Ziggo te verhalen, omdat de storing bij Ziggo ontstond, niet bij Zeelandnet. "Daar kijken we nog naar, maar we gaan onze klanten hoe dan ook compenseren."

Service Level Agreement

De storing betrof in totaal 290 zakelijke Ziggo-klanten in Zeeland en Limburg, waaronder Zeelandnet. Volgens een Ziggo-woordvoerder zijn er duidelijke afspraken bij storingen. "Met die klanten zijn contracten afgesloten. Dus als Ziggo een afspraak niet is nagekomen dan wordt dat onderling opgelost." In de zogeheten Service Level Agreement (pdf) garandeert een beschikbaarheid van 99,9 procent op jaarbasis.

Een Ziggo-woordvoerder vindt het spijtig dat in de media het beeld is ontstaan dat tienduizenden Ziggo-klanten zijn getroffen. "Het gaat om klanten van onze klanten. Onze klanten zijn soms ook provider, die telefonie en andere diensten aanbieden aan zowel consumenten als bedrijven. Ziggo is alleen de carrier."

Hoeveel gedupeerden onduidelijk

Ziggo kan niet zeggen hoeveel eindgebruikers exact zijn getroffen door de storing. "Dat zou je per provider moeten bekijken. Dat is voor ons niet inzichtelijk." Sommige media hebben het over 50.000 tot 60.000 gedupeerden in Limburg. ZeelandNet zegt 30.000 tot 35.000 getroffen klanten te hebben. Daarnaast zitten er onder de 290 zakelijke klanten nog vele gemeentes en andere organisaties die telefonie afnemen van Ziggo.

Het gebeurt zelden dat providers particuliere klanten compenseert voor een storing. Particuliere abonnees krijgen namelijk bijna nooit een uptimegarantie. Vorig jaar stuurde XS4ALL klanten een waardebon van tussen de 10 en 25 euro, na de KPN-megastoring in mei 2008. Dit gebaar kreeg geen navolging bij andere providers op het KPN-netwerk.