Zeewolde in Flevoland onthulde donderdag razendsnel internet over glasvezel met symmetrische down- en uploadsnelheid: 200 Mbps. Korné Baars, buiten zijn vrije tijd ondermeer regisseur van Vara’s Kassa, mocht gisteren glimmen namens de tientallen vrijwilligers van de actiegroep Zeewolde op Glasvezel en

Stichting ONZ die een huzarenstukje tot stand hadden gebracht: vanaf hun eerste openbare actie op Koninginnedag 2008 was er binnen twee jaar gisteren de opening van Glashart Zeewolde.

Digitaal HD schoolbord

Enkele voorbeelden uit de praktijk toonden waar deze snelheden al niet goed voor zijn, zoals de toekomst van bijvoorbeeld het onderwijs. Een klaslokaal met een digitaal schoolbord van basisschool ’t Kofschip groot in HD-beeld met aan ‘deze kant’ van de lijn een druk zwaaiende en pratende Vincent Everts die de kinderen antwoord gaf op hun vragen.

Ondertussen draaide op diezelfde verbinding nog Nederland 1, 2 en 3 in HD. Grappig was wel dat het met de officiële opening door de burgemeester Gerrit Jan Gorter dan net weer niet goed genoeg ging volgens de enigszins teleurgestelde glasfans. De Speedtest kwam tot 150 megabit per seconde download en 125 mb/s upload, terwijl 200 mb/s de belofte was.

Want als eerste gemeente in Nederland beschikt Zeewolde over een aanbod van 200 mbps internet in beide richtingen. Het staat nog niet bij het aanbod van XMS voor Zeewolde, terwijl ook bij tweede provider Solcon nog niet met de 200 mb/s adverteert.

Backbone naar Gigabit

Vincent Everts uitte kritiek op de prijs van 80 euro extra voor de 200 mb/s verbinding die volgens hem een te hoge drempel vormt. Gaby ter Keurs, marketingchef van Glashart, zei dat de initiële kosten daar debet aan zijn en die prijs vast zal gaan dalen.

Minder dan 10 procent van de abonnees zal (en mag) de hoogste snelheid op korte termijn in gebruik nemen, teneinde het hele net niet te overbelasten in de precaire aanvangsfase. In de backbone gaat Reggefiber over naar Gigabit ethernet, waarmee Nederland overigens voorop liep op het Netherlight platform van Surfnet. Glashart, het merk waaronder Reggefiber veel glasnetten nu exploiteert, zal het komende jaar benutten om al haar 40 netten op die zware backbone over te zetten.

UPC karavaan

Daarmee breidt Reggefiber de voorsprong op de tv-kabel uit die immers met Ethernet de hoge downloadsnelheden van fiber-to-the-home benadert. In Zeewolde is het weldra gedaan met adsl, maar de tv-kabel biedt hevig verzet volgens Korné Baars: “UPC ging hier vaak met een karavaan door het dorp om bewoners te bewegen om op de kabel te blijven en zich niet op Glashart te abonneren.”

Daarin slaagt UPC nog redelijk, en Baars vindt dat best: “De markt doet zijn werk. Ze concurreren op prijs en als bewoners daarvan profiteren hebben wij dat ook bereikt. Wij willen winnen op kwaliteit, toepassingen en service. Bijvoorbeeld als abonnee van KPN en of UPC moet je bellen en maar afwachten of, en hoe je wordt geholpen bij een probleem. Hier heeft Glashart een winkel en er staat een korps vrijwilligers klaar. En aan die upload kan UPC voorlopig niet komen.”

Nieuwe applicaties

Met de derde factor, applicaties, moet die hogere snelheid naast de aantrekkingskracht van meer HDTV-kanalen tegelijkertijd in huis, het glas steeds attractiever gaan maken. Met vrijwilligers in Zeewolde die in het dagelijks leven werkzaam zijn bij IT-, elektrotechnische – en mediabedrijven probeert Zeewolde op Glasvezel tot applicaties en content te komen. Zo heeft een slimme technicus zelf domotica ontwikkeld en een tweede een lokale programmagids in beelden.

Het verrassendste is een applicatie om gedurende de uitzending van een kerkdienst te doneren, opdat de kerk ook van thuisblijvende bidders de nodige giften kan (blijven) ontvangen. De trots en het plezier waarmee de Zeewoldenaren dit soort vernieuwingen maken, straalden ervan af tijdens de openingsbijeenkomst.

Iedereen aan de HD

“En is er een cameraset te leen voor verenigingen, kerken en instellingen die opnames willen maken en verspreiden over het net. Naar gelang ze dat meer zullen doen en er steeds meer de lol en het nut van gaan , gaan ze wel zelf over tot aanschaf van HD-apparatuur”, aldus Baars. De gemeente helpt een handje met morele steun en subsidie, maar investeerde ‘absoluut niet’ in het glasnet zelf, want dat is tegen de regels.

‘Overigens’ is het glasnet Zeewolde nog niet af: 4.500 van de 7.000 woningen zijn ontsloten, met 1.500 abonnees en ‘naar schatting’ zo’n 700 in de pijplijn. In de spannende periode van vraagbundeling in de zomer van 2008 zei zo’n 40 procent van de bewoners in principe ja tegen een glasabonnement. Deze zachte business case is doorgaans voor Reggefiber genoeg om te gaan graven.