Dat de tablets het moeilijk hebben, was al eerder duidelijk. De markt heeft een verzadigingspunt bereikt en met name het aantal tablets dat van de merkfabrikanten komt, daalt. Dat zegt onderzoeker TrendForce.

Het aantal tablets dat de fabrieken uitbrengt daalt dit jaar met 1,8 procent ten opzichte van vorig jaar. De prijzen zijn enorm gedaald en een prijzenslag in met name de Androidmarkt is gaande. Het is voor het eerst dat het aantal nieuwe tablets daalt.

Notebook blijft het meest populair

Maar die prijzenslag is al langer gaande in de markt voor notebooks, die dermate gunstig zijn geprijsd dat de verkopen dit jaar stijgen. Onder meer HP maakte daar al eerder melding van.

Dit jaar stijgt de productie van notebooks met 1 procent ten opzichte van vorig jaar en daarmee blijft de notebook het best verkochte format in de PC-markt. In de tweede helft van het jaar zou de groei in notebooks zelfs 4 tot 7 procent kunnen bedragen. "Het blijkt dat notebooks onvervangbaar zijn", zeggen de marktonderzoekers.

O ja, TrendForce zegt tevens dat de netbook vrijwel is uitgestorven door de concurrentieslag tussen tablets en notebooks. De watte? Ja, de netbook.


De revolutie van wearables draait om kunstmatige intelligentie