Met de nieuwe software moet de online dienst Google Health verbeteren. Burgers kunnen de data zoals bloeddruk en suikerwaarden invoeren in hun persoonlijke bestand. Deze informatie is volgens Google hiermee een stuk overzichtelijker, uitgebreider en actueler te maken.

Met andere software binnen Google Health is het mogelijk om deze waarden door te sturen naar bijvoorbeeld het ziekenhuis, schrijft The Wall Street Journal. Bij eventuele afwijkingen worden deze gelijk doorgestuurd naar de arts.

Om een zo groot mogelijk bereik te krijgen, is de software gebaseerd op de standaard van de Continua Health Alliance. Dit is een consortium van technologiebedrijven onder leiding van Intel.

Opmaat

De Amerikaanse president Obama heeft elektronische medische dossiers op zijn prioriteitenlijst gezet. De samenwerking tussen IBM en Google Health kan de opmaat vormen naar het online monitoren van chronische ziektes, zegt Dan Pelino, hoofd gezondheidszorg van IBM tegenover de krant.

Het elektronisch patiëntendossier in de vorm van Google Health wordt in de Verenigde Staten nog niet veel gebruikt. Alhoewel er al van tientallen miljoenen burgers gegevens beschikbaar zijn, is er slechts een kleine groep van enkele honderdduizenden die zijn profiel daadwerkelijk bijhoudt.

In Google Health is het sinds een jaar mogelijk medische data op te slaan. De dienst startte met een paar duizend vrijwilligers.

In Nederland wordt momenteel gewerkt aan een landelijk Elektronisch Patiënten Dossier, welke dit jaar operationeel moet zijn. Enkele Rotterdamse ziekenhuizen zijn al gestart met een eigen uitvoering, gebaseerd op Google Health.