Het project RoboEarth is gebouwd op een cloudsoftwareplatform Rapyuta. Robots communiceren met dat applicatieplatform om bepaalde rekentaken uit te voeren en te putten uit een database vol met informatie, zoals kaarten, plaatjes, talen en andere gegevens. Het bijzondere eraan is dat robots daarin informatie kunnen opslaan die door andere robots is te raadplegen.

Verder is het principe vrij basic: net als andere hardware (smartphones, tablets) bezit de robot een gelimiteerde ruimte voor eigen opslag, eigen rekenmodules en processoren en maakt het gebruik van diensten die in de cloud zijn opgeslagen. Via de cloud kan gebruik worden gemaakt van een schier oneindige rekenkracht en opslagruimte. De enige voorwaarde is een snelle draadloze internetverbinding.

Robots leren van elkaar

Wat wel bijzonder is is dat de robots de mogelijkheid hebben de data die opgeslagen is in de cloud uit te breiden, te verrijken of te veranderen. Daardoor worden bijvoorbeeld ervaringen gedeeld over eenzelfde taak uitgevoerd onder verschillende omstandigheden, in verschillende situaties op verschillende plekken in de wereld. De bedoeling daarvan is dat de robots zo 'leren' om te gaan met veranderende omstandigheden. Door de rekentaken die daarmee samenhangen via een snelle internetverbinding af te handelen in de cloud, is downloaden en het lokaal uitvoeren van die rekentaken met minder processorkracht niet nodig.

De naam Rapyuta is gekozen door de Zwitserse wetenschappers die het project zijn gestart naar aanleiding van de film Tenku no Shiro Rapyuta (Kasteel in de Lucht). Het kasteel (Rapyuta) is daarin bevolkt met robots.

Het project is te zien op de euRobotics Forum 2013, van 19 tot 21 maart in het Franse Lyon.;