BlackBerry-oprichter Mike Lazardis ziet af van zijn overnameplannen. Eerder dit jaar was hij voornemens het Canadese smartphonebedrijf terug te kopen, maar BlackBerry ontwikkelde zelf een nieuwe koers met behulp van een investeerder. CEO Thorsten Heins werd aan de kant gezet en het bedrijf maakte onder meer een deal met iPhone-fabrikant Foxconn bekend.

Daardoor kregen de aandelen van BlackBerry een boost, maar vlak voor kerst maakte Mike Lazardis bekend officieel van zijn koopplannen af te zien en verkocht hij 3,1 miljoen aandelen. De koers stond toen op 7 dollar per aandeel, tegenover 70 drie jaar geleden. Maar het leverde de oprichter toch nog een slordige 19 miljoen euro op. Het toch al kwakkelende bedrijf verloor direct na de aandelendump nog eens vier procent van zijn waarde.

Zustersite Computerworld.nl blikte tijdens de kerstdagen terug op de geschiedenis van BlackBerry: van de oprichting in 1984 via de hoogtijdagen tien tot vijf jaar geleden tot de huidige malaise. Bekijk de geanimeerde tijdlijn.

Analisten wijzen erop dat oprichters meestal de laatste zijn die het geloof in hun eigen bedrijf verliezen. Diverse kenners vertellen de Wall Street Journal dat het verstandig is dat Lazardis op tijd aandelen verkoopt. Overigens blijft de oprichter zelfs na deze verkoop nog achter met 26,2 miljoen aandelen. Maar het is door deze verkoop duidelijk dat hij zijn plannen om BlackBerry op te kopen heeft laten varen.