De kwantumcomputer komt eraan, zeggen nu zelfs twee wetenschappers die eerder sceptisch waren over de mogelijkheden. Ze zien toekomst in hybride apparaten (PDF), zoals de machines waar D-Wave mee experimenteert. Deze computers gebruiken wel qubits, maar deze communiceren via 'ouderwetse' logische poorten.

Voorspellende algoritmes

Het is voor interpretatie vatbaar of hier daadwerkelijk rekenwinsten worden gehaald, maar bedrijven als Google en NASA investeren wel in de technologie. De wetenschappers stellen dat je geen volwaardige universele kwantumcomputer hoeft te bouwen als algoritmes in klassieke computers meewerken om kwantumstaten te voorspellen.

Ze willen zo'n algoritme loslaten op een soort D-Wave supercomputer om sprongen vooruit te maken om nieuwe kwantumtechnieken te ontwikkelen. Deze moet kwantumsimulaties uitvoeren om zo de technologie beter te leren begrijpen. Een beetje zoals destijds vroege computers werden ingezet om efficiëntere chips te ontwikkelen.

Nederlandse kwantumcomputer

Kwantumtechnologie maakt juist in Nederland stevige sprongen. Een aantal technieken werd in Delft ontdekt en een onderzoeksinstituut die verbonden is aan de TU aldaar werkt aan een universele kwantumcomputer - die dus voor allerlei doeleinden kan worden ingezet. Er worden daar verschillende methodes uitgeprobeerd die moeten leiden naar een kwantumcomputer binnen afzienbare tijd.