De Simple Cloud API omvat nu drie kleinere api's: één voor bestandsopslag, één voor documentstorage, en één voor 'simple queues'. Laatstgenoemde is voor het opslaan van berichten tussen applicaties en computers, en sluit aan op de webservices Amazon SQS (Simple Queue Service) en Table Service van Windows Azure.

Ook voor Azure

Laatstgenoemde is het cloudplatform van Microsoft. Die softwareproducent is samen met IBM mede-oprichter van dit cloud-migratieproject. Andere bedrijven die meewerken, zijn hostingbedrijf Rackspace, cloudstorage-aanbieder Nirvanix en cloudhoster GoGrid. Doel van deze samenwerking is ontwikkelaars de cloud in te lokken.

De cloud-api belooft softwaremakers één enkel aanspreekpunt voor hun cloud-applicaties, die daarmee kunnen draaien in de clouds van verschillende aanbieders. Dit moet de vrees voor lock-in wegnemen.

Amazon wacht af

Zend heeft dit project een half jaar geleden opgezet. Amazon is ook benaderd om mee te doen, maar houdt vooralsnog de boot af. "We hebben aanhoudend gesprekken met mensen van Amazon, en ze hebben geen 'ja' gezegd maar ook geen 'nee'. We hopen dat ze op een gegeven moment wel meedoen", zegt api-projectmanager Wil Sinclair van Zend tegen de Britse nieuwssite The Register.

Dat betekent niet dat de clouddiensten van Amazon niet worden meegenomen. De Simple Cloud-api zal ook aanhaken op de publieke api's van Amazons diverse clouddiensten. De huidige ondersteuning voor SQS is maar een eerste stap. Ook andere clouddiensten worden nog opgenomen in deze open source-api.

Zelf ook in de cloud

Overigens draait de website van dit project zelf ook in de cloud. Zend gebruikt hiervoor de Amazon-diensten EC2, S3 en SimpleDB. "Maar omdat we de Simple Cloud API gebruiken, kunnen we elk moment om wat voor reden dan ook van clouddiensten wisselen", melden de ontwikkelaars. Volgens Zend kostte het bovendien slechts één week om de site volledig op poten te zetten.