Dat staat in een advies aan de zenders, afkomstig van consultant Peter Jelgersma en oud-OC&W-ambtenaar Harry Kramer, meldt Planet. De zenders zouden door huren van de kale kabelcapaciteit zelf hun eigen digitale pakketten kunnen invullen. Ze zouden dan deels de rol van de kabelmaatschappijen overnemen.

De omroepen kunnen met eigen frequentieblokken (multiplexen) zelf onder meer digitale themazenders of pay-per-viewdiensten aanbieden. Vanwege wettelijke verplichtingen moeten ook de publieke zenders in die pakketten zitten.

Woordvoerders van RTL en SBS bevestigen dat het advies bestaat, maar ontkennen al achter het plan te staan. "We hebben er kennis van genomen. Er is nog geen besluitvorming over. Wij hebben ook geen opdracht aan beide heren gegeven", reageert RTL-zegsvrouwe Kim Koppenol.

"Deze gedachte is twee tot drie jaar geleden ook al eens geopperd en komt nu weer naar boven. We zitten nog in een heel vroeg stadium. We hebben nog niet met kabelmaatschappijen gesproken", zegt SBS-woordvoerder René Nobel. Volgens hem wilden de zenders de mogelijkheid in stilte onderzoeken. "Dit is een complexe materie. Het zit in de initiële fase, alleen is het nu al naar buiten gekomen."

De kabelmaatschappijen reageerden niet meteen afwijzend, maar benadrukken dat er nog niet met hen is gesproken. "We vinden het een creatieve gedachte en we zouden er best meer van willen weten", zegt woordvoerder Ad van Loon van branchevereniging VECAI.

"We hebben nog niks van de zenders hierover ontvangen. En tot die tijd brand ik er mijn vingers niet aan", aldus UPC-zegsman Mark Zellenrath.