Busvervoermaatschappij Arriva heeft problemen met de werking van de ov-chipkaartopladers in Lelystad. De oplaadpunten functioneren amper doordat de mobiele verbinding in de stad belabberd is.

Arriva legt nu bij de automaten die de grootste problemen kennen uit noodzaak een vaste adsl-verbinding aan. Daarnaast is er een plek bij het stadhuis gevonden waar de ontvangst van het gsm-signaal van de betrokken telecomprovider nog enigszins acceptabel is. Woordvoerster Roos Zevenboom van Arriva wil de naam van de betrokken provider, waar de vervoersmaatschappij een contract mee heeft, niet bekend maken.

Telecomprovider haalt mast weg

De ellende met de oplaadautomaten begon deze maand. Arriva heeft per 4 september het stadsbusvervoer in Lelystad overgenomen van Connexxion. Arriva heeft vijf oplaadpunten geplaatst in de stad, maar al snel bleek dat de mobiele telefonieverbinding te slecht was om de punten draadloos te laten communiceren met het netwerk. De provider waarmee Arriva een contract heeft, heeft eerder deze zomer een van de twee zendmasten waarmee Lelystad van dekking wordt voorzien, weggehaald, zo zegt Zevenboom.

Arriva heeft nu in samenwerking met de gemeente Lelystad een extra oplaadpunt neergezet op het Stadhuisplein naast de ingang van het stadhuis. Na enig zoeken bleek dit de plek met de meeste garantie op ontvangst. Ondertussen werkt Arriva aan een andere oplossing, namelijk het voorzien van drie van de vijf punten van een vaste verbinding via een adsl-kabel.

De tussenoplossing van het extra oplaadpunt bij het stadhuis moest in allerijl worden gerealiseerd doordat de gemeente juist aan alle 65-plussers een brief had gestuurd dat zij de bestaande kaart die bij Connexxion vrij reizen bood, ook kunnen gebruiken bij Arriva. Het zogeheten 65+ reisproduct moest alleen even worden opgeladen op een persoonlijke ov-chipkaart.

Ook problemen bij het pinnen in winkels

In de brief wees de gemeente de (bijna) 65-plussers erop dat als zij gebruik wilden maken van de regeling “Gratis reizen 65+" zij voor eind oktober het nieuwe product van Arriva op hun ov-chipkaart moesten laden. Doordat dat laden vanwege de problemen met de draadloze verbinding een zeer moeilijke zaak bleek te zijn, moest er snel een oplossing worden gevonden.

“Maar de problemen met het opladen treft niet alleen de 65-plussers", zegt Zevenboom. “Alle houders van de kaart hebben er moeite mee."

Omroep Flevoland meldde vorige week al dat ook winkeliers in het stadshart problemen ondervinden met pinnen. Dat komt eveneens doordat de zendmast is weggehaald. Webwereld heeft contact gezocht met de plaatselijke winkeliersverenigingen, maar die zijn nog niet in staat een reactie te geven.