Waarschijnlijk nog deze week komt er ontknoping van de bizarre zaak rondom de overname van Skype door een consortium van investeerders, melden onder meer de Wall Street Journal en techblog Gigaom. Zennström en Friis zouden op het punt staan een schikking te treffen, die hen - wederom - grote invloed zal geven in het succesvolle voipbedrijf.

Voip-drama

De afgelopen maanden ontaardde de overname in een schier onontwarbare kluwen van tegenstrijdige belangen, moddergooien en vals spel. Het begon afgelopen voorjaar, toen duidelijk werd dat moederbedrijf eBay van Skype afwilde. Zennström en Friis wilden hun 'startup' wel terugkopen, bij eBay was het nooit echt tot bloei gekomen, ondanks dat de dienst momenteel meer dan 500 miljoen gebruikers heeft.

Joker Joltid

Maar de deal ketste af, waarna Zennström boos zijn joker uitspeelde. De onderliggende p2p-technologie van Skype was namelijk nog altijd van Zennström, die nu stelde dat eBay de licentie voor de gepatenteerde techniek schond door aan de broncode van Skype te morrelen. Een rechtszaak volgde.

Desondanks was een coalitie van investeerders begin september bereid 1,9 miljard dollar op te hoesten voor een meerderheidsbelang van 65 procent in Skype. Een van de belangrijkste spelers hierbij bleek Mike Volpi, tot voor kort baas bij het geflopte Joost, een ander project van Zennström en Friis.

Volpi verliezer

Prompt werd ook Volpi en het investeringsbedrijf Index Ventures door Zennström aangeklaagd. Volpi zou bedrijfsgeheimen van Joost, die ook de p2p-technologie van Joltid gebruikt, hebben ontvreemd om zo Skype te kunnen verbouwen.

Volpi moet volgens de berichten nu het onderspit delven. De schikking die in de maak is geeft Zennström en Friis een nog onbekend aandeel in Skype, plus ten minste één bestuursplek. Daarnaast wordt er bedongen dat Index Ventures en Mike Volpi van het toneel worden verwijderd.