De CO2-uitstoot van computers zal de komende jaren flink stijgen, maar volgens de Britse wetenschapper Andy Hopper van de universiteit van Cambrigde is de schade dus aanzienlijk te beperken. "Er is een belangrijk verschil tussen computers of bijvoorbeeld verwarming van je huis: die eerste soort kan overal ter wereld worden neergezet waar energie beschikbaar is", zo stelt hij in The Guardian.

Gigantische serverparken

De Britse overheid becijferde dat het zakelijke pc-gebruik jaarlijks verantwoordelijk is voor 2,8 miljoen ton CO2-uitstoot, op een totale emissie van ruim 150 miljoen ton. Bij transport via het nationale elektriciteitsnet gaat een aanzienlijk deel van de energie verloren.

Hoppers plan moet dat voorkomen door rekenkracht van computers te verplaatsen naar servers in de buurt van windmolenparken. Daarbij kan wereldwijd worden gezocht naar leveranciers op locaties waar de meeste energie voorradig is. Dit zou moeten resulteren in gigantische serverparken op plaatsen waar de energie wordt geproduceerd, vertelde Hopper gisteren op een bijeenkomst in de Royal Society te Londen. "Het gaat erom dat we dan energie gebruiken, die anders verspild zou zijn", aldus Hopper.

Groen datacentrum

Intussen zijn grote it-bedrijven al enige tijd bezig om hun datacentra op locaties dicht bij goedkope energiebronnen te bouwen. Zo wil Google in de loop van dit jaar een 'groen' datacentrum in de Groningse Eemshaven betrekken, waar een deel van de stroom van zonne- en windenergie moet komen.

In de VS bouwt het internetbedrijf gigantische datacentra in een afgelegen gebied langs de grens van de staten Oregon en Washington, waarbij goedkope energie van stuwdammen wordt gebruikt. Ook concurrenten Microsoft en Yahoo hebben aangekondigd in deze omgeving grote rekencentra te gaan bouwen.