Kabel- en internetaanbieder Ziggo verwacht binnen drie maanden met een nieuw mailsysteem te komen voor de klanten van zijn kabelinternet. Het nieuwe platform voor consumenten wordt waarschijnlijk geleverd door Open-Xchange, dat druk bezig is zijn e-maildienst uit te breiden met een officepakket, waarin onder meer tekstverwerking en een spreadsheetapplicatie worden opgenomen.

Ziggo is nagenoeg rond met Open-Xchange en verwacht nog voor de zomer de klanten te kunnen benaderen met de nieuwe diensten. Ziggo heeft zo'n 2 miljoen klanten voor zijn kabelinternet. Daarvan maakt 60 procent gebruik van de huidige e-maildienst van Ziggo, zegt woordvoerder Gradus Vos. “Maar dat systeem is antiek, niet meer van deze tijd. Het komt nog voort vanuit de organisatie een van de drie fusiepartners." Multikabel, Casema en @Home fuseerden in 2008 tot Ziggo.

1 miljoen huishoudens heeft Ziggo e-mail

De meer dan een miljoen huishoudens die nu een of meer e-mailadressen van Ziggo gebruiken, zullen met het nieuwe platform meer functionaliteit krijgen, zegt Vos, die eraan toevoegt "nog niet rond te zijn" met Open-Xchange.

Open-Xchange kondigde eerder deze week aan een productiviteitspakket in de markt te zetten dat via de browser is te benaderen. Het open-source-pakket heet OX Documents, waarin in eerste instantie het tekstverwerkingsprogramma OX Text wordt opgenomen.

Dat pakket kan met zowel Microsofts Worddocumenten omgaan als met die van OpenOffice en LibreOffice. Meerdere gebruikers kunnen erin tegelijkertijd werken aan hetzelfde document. Onderdelen als het gebruik van headers en footers worden later toegevoegd, zegt Rafael Laguna, de algemeen directeur van het Duitse bedrijf tegen de IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van Webwereld.

Gratis voor individuele eindgebruikers

OX Documents wordt beschikbaar onder de GNU General Public License 2 en Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5-licentie vanaf begin volgende maand. Dat betekent dat de software gratis is voor eindgebruikers, zonder ondersteuning. Daarvoor moet extra worden betaald. Het pakket wordt later dit jaar uitgebreid met een spreadsheetprogramma en presentatiesoftware. OX Documents is online al als preview te zien.

Internetaanbieders zoals Ziggo moeten voor het commerciële gebruik betalen en krijgen technische ondersteuning vanuit Open-Xchange. Zij kunnen het gebruik van het platform vervolgens aan hun klanten verkopen voor 10 eurocent per gebruiker per jaar. “De prijs wordt lager naarmate er meer wordt afgenomen", zegt Laguna. Daarnaast hangt de prijs nog af van de onderhandelingen die Ziggo en Open-Xchange voeren. Over die prijs kan Vos (Ziggo) nog niets zeggen.

Update 16.12: Gradus Vos van Ziggo zegt "wel in gesprek te zijn, maar nog geen definitieve overeenstemming te hebben bereikt" met Open-Xchange. "Daar komt in de komende maanden duidelijkheid over."