De afspraken zijn gemaakt naar aanleiding van "voortdurende klachten van leden over deze internetproviders", schrijft de bond. Klanten zouden te maken hebben met wegvallende telefoon- en internetverbindingen.

Dat er veel mis gaat, blijkt ook uit de Providermonitor die eind december door de bond is gepubliceerd. Bijna dertig procent van de klachten die uit de monitor naar voren kwamen hadden betrekking op Telfort, en ongeveer veertig procent kwam voor het conto van Ziggo.

Storingen

Meer dan de helft van de ondervraagde Telfort- en Ziggo-klanten was in de maanden augustus en september de klos door (veelvuldige) internet- en voip-storingen. Ruim tweederde van de Telfort-telefonieklanten meldde problemen met bellen. Bij Ziggo speelde toen vooral nog de nasleep van de immense problemen en achterstanden bij de klantenservice die na de kabelaarsfusie onstonden.

Nu beloven de providers beterschap. Beide partijen hebben toegezegd de klachten die via de bond worden aangedragen binnen twee weken af te handelen. "Wij maken een inventarisatie van de klachten. Telfort en Ziggo verplichten zich vervolgens om de klachten die wij doorspelen naar hen binnen twee weken op te lossen", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. "Als dit niet mogelijk is, moeten de providers ïn ieder geval een termijn regelen waarbinnen alles keurig netjes geregeld is."

Klachten

Consumenten mogen bij de bond alleen klachten melden die al bij Ziggo en Telfort zijn gemeld, maar in de molen zijn blijven hangen. De actie is alleen voor leden en loopt van 27 maart tot en met 17 mei.

Update: Telfort hoopt door de actie beter inzicht te krijgen in de inhoud van de klachten. "Die, volgens de Consumentenbond, aanhoudend van aard zijn", laat het bedrijf weten in een schrijven. "Wij zullen de uitkomsten van deze actie samen met de Consumentenbond analyseren om te kijken hoe wij onze dienstverlening verder kunnen optimaliseren."