Ziggo kampt donderdagmiddag met een regionale storing. Door onbekende oorzaak is het regionaal verdeelstation in Alkmaar uitgevallen. Het back-up systeem dat normaal gesproken in werking moet treden, blijkt dat niet te doen.

Daardoor zit alle abonnees in de regio Noord-West Nederland sinds 13.30 uur zonder digitale en analoge televisie. Het gaat om de hele regio rond Alkmaar en het gebied ten noorden daarvan, tot en met Den Helder.

Back-upsysteem faalt

Ziggo laat weten dat de internetdiensten en telefonie geen last hebben van de storing. “Deze diensten maken onderdeel uit van een apart netwerk en werken nog wel", meldt Ziggo-woordvoerder Gradus Vos.

Ziggo telt naast twee nationale verdeelstation een tiental regionale verdeelstations. Noord-West Nederland zit aangesloten op een station gevestigd in Alkmaar. Vos: “Daar is begin deze middag het regionale verdeelstation zonder spanning te komen zitten. De noodaggregaat die wel aanwezig is, blijkt niet te werken. Ziggo werkt momenteel aan een oplossing."

Update 15.53 uur: Ziggo-woordvoerder Vos meldt dat de storing is opgelost en komt met een uitleg over de oorzaak. “Alle diensten werken weer. Het bleek dat na een dip in de elektriciteitsvoorziening er in het verdeelstation zekeringen zijn gesprongen. De noodaggregaat werkte vervolgens niet, maar na het terugduwen van de zekeringen, vergelijkbaar als bij een aardlekschakelaar, kwam de stroom terug. Verder onderzoek naar de oorzaak kan nog enkele dagen duren, maar sinds 15.00 uur werkt alles weer.”