Ziggo lijkt met een nieuw plan te tornen aan de wettelijke netneutraliteit. De provider wil een platform bouwen waarmee externe partijen tegen 'de juiste snelheid, met de minimale vertraging' toegang tot zijn netwerk krijgen. Ziggo's nieuwe topman René Obermann onthult de plannen zaterdag in NRC Handelsblad.

'Geen walled garden'

Volgens Obermann kunnen niet alleen contentaanbieders maar ook diensten voor zorg en alarmcentrales van de 'gegarandeerde netwerkkwaliteit' gebruikmaken. Maar volgens hem is het 'geen walled garden waarin Ziggo bepaalt wat er te doen is'. Volgens Obermann gaat het om een plan op langere termijn.

"We moeten de kans krijgen om ons netwerk op lange termijn te exploiteren, tegen duidelijke voorwaarden. Je moet schaalgrootte hebben om deals te kunnen maken met Google, Apple, Facebook of Netflix", aldus de nieuwe Ziggo-topman.

Netneutraliteit

In de VS is het Ziggo-plan al realiteit. Daar sloot de kabelmaatschappij Comcast al een deal met Netflix, dat fors moet betalen om de videodienst in redelijke kwaliteit aan de Comcast-klanten aan te kunnen bieden.

Dit soort overeenkomsten gaat in tegen het principe van netneutraliteit, waarbij providers geen voorrang aan internetverkeer van bepaalde diensten mogen geven. Nederland legde netneutraliteit bij wet vast. Maar in Europees verband moeten de regels nog worden vastgesteld, en kan de netneutraliteit minder strikt worden.

Kortzichtig

Volgens Obermann zijn dit soort deals nodig om te kunnen concurreren. "De markt in de VS is heel anders, telt veel minder providers. Onze wetgevers moeten niet zo kortzichtig zijn te denken dat we in de gefragmenteerde Europese markt, met honderden kleine netwerkproviders, op kunnen boksen tegen zulke grote partijen. Europa zal andere normen voor concurrentie en overnames moeten hanteren."

Ziggo gaat het nieuwe platform ook zelf inzetten voor een eigen videodienst, die onder meer op mobiele apparaten beschikbaar komt. Verder details over die videodienst geeft Obermann niet.

Grootverdiener

Obermann begon op 9 januari bij Ziggo, maar vertrekt later dit jaar alweer als Ziggo's overname door UPC-eigenaar Liberty Global is afgerond. De Duitser wordt door de overname 3,2 miljoen euro rijker. Tegen NRC zegt hij: "Er zijn altijd geruchten over overnames in deze sector. Het was mijn bedoeling om langdurig bij Ziggo te blijven."