De vier topmannen van Ziggo hebben voor 17 miljoen euro aan aandelen in het eigen bedrijf verkocht. Dat gebeurde gelijktijdig met de verkoop van aandelen door de grootste aandeelhouders van het kabelbedrijf, Cinven en Warburg Pincus. De top van Ziggo heeft nu nog voor ongeveer 40 miljoen aan aandelen in het bezit.

De hoogste baas van Ziggo, Bernard Dijkhuizen, kreeg 6,8 miljoen euro op zijn bankrekening bijgeschreven. President-commissaris Andrew Sukawaty verdiende met de verkoop 5,4 miljoen, financieel directeur Bert Groenewegen 3,4 miljoen en commercieel directeur Marcel Nijhof 1,4 miljoen euro. De topmannen hadden de aandelen gekocht bij hun aanstelling en hebben nu ongeveer het tienvoudige binnengekregen van het bedrag dat zij toen betaalden, meldt het AD.

Beursgang heeft aandeelhouders goud opgeleverd

Ziggo is vorig jaar naar de beurs gebracht door de grootaandeelhouders Cinven en Warburg Pincus. Nu hebben ze definitief alle aandelen van de hand gedaan. In een jaar tijd hebben de twee investeerders nu elk 1,7 miljard euro opgestreken. De laatste aandelen die afgelopen week van de hand werden gedaan, leverden ieder een bedrag van 329 miljoen euro op.

Cinven heeft nu 2,8 maal de waarde van de originele investering behaald, Warburgs investering leverde vier maal zo veel op, schrijft persbureau Bloomberg. De aandelenverkoop zorgde voor een koersdaling van het aandeel Ziggo van 4,1 procent, mede doordat Cinven en Warburg liefst 7,5 procent onder de toen geldende koers verkochten. Overigens is het aandeel Ziggo sinds de beursnotering van vorig jaar met 50 procent gestegen.

UPC-moeder nu grootaandeelhouder

Liberty Global, de moedermaatschappij van UPC, de andere grote kabelaar in Nederland, heeft sinds vorige maand 12,7 procent van de aandelen van Ziggo in handen. Dat kocht Liberty van Barclays. Liberty Global heeft in februari ook al aangekondigd de Britse kabelprovider Virgin Media te kopen, en heeft volgens Bloomberg ook zijn oog laten vallen op Kabel Deutschland. Dat laatste in partnerschap met Vodafone.