Voor het einde van augustus wil Ziggo in zijn gehele verspreidingsgebied gratis WiFi aanbieden aan zijn klanten via zo geheten WifiSpots. De dienst is alleen te gebruiken als de Ziggo-klant zelf zijn WiFi-modem openstelt als hotspot. Vervolgens kan die klant dan door het gehele verzorgingsgebied van Ziggo gebruik maken van de Wifi-modems van andere Ziggo-klanten. Op straat lopend of fietsend zou de klant dan continu over een draadloze internetverbinding beschikken. Als alle klanten meedoen zijn er dan een miljoen Wi-Fi-punten.

Ziggo in gesprek met UPC

Om klanten overal in Nederland te voorzien van draadloos internet ‘on the go’ praat Ziggo ook met andere kabelinternetleveranciers, waaronder de grootste concurrent UPC. Indien met die andere aanbieders een overeenkomst kan worden bereikt, kan een landelijk dekkend netwerk worden gerealiseerd, denkt Ziggo. “Daarnaast gaan we gedurende de komende maanden kijken waar zich nog witte vlekken in ons gebied voordoen. Die vullen we op met bijvoorbeeld femtocellen”, zegt woordvoerder Gradus Vos van Ziggo.

De modems bij klanten van Ziggo worden in de komende maanden stapsgewijs aangezet om Wi-Fi-verbinding voor anderen mogelijk te maken. “We zullen die klanten vooraf informeren daarover. Als zij echt niet willen, kunnen ze de verbinding zelf afsluiten of laten afsluiten.” Wel kunnen die klanten dan niet meer profiteren van de WifiSpots van andree klanten.

In komende drie maanden verdere uitrol

Na de stad Groningen is Ziggo vandaag begonnen met WifiSpots in Den Haag. In de komende twee maanden volgt de rest van Zuid-Holland en de provincie Groningen, Utrecht en Noord-Holland. De maand erop zijn de Ziggo-gebieden in Brabant, Limburg en Twente aan de beurt. Friesland, Drenthe en Overijssel sluiten de rij.

Klanten van Ziggo hoeven slechts eenmaal in te loggen en hun gegevens in te voeren. Vervolgens maakt de smartphone of tablet overal waar het apparaat een WifiSpot tegenkomt, automatisch verbinding. Het schakelen tussen de WifiSpots in een straat of wijk gaat volgens Vos naadloos. “Met alleen een uitzondering voor apparaten met Windows 8 RT. Daar gaat wat mis met het overgaan van het beveiligingsprotocol, waardoor de schakeling van het ene WifiSpot naar het andere te lang duurt.”

'Ziggo goedkoper uit dan 4G-aanbieders'

Volgens Vos hoeft Ziggo “aanzienlijk veel minder” te investeren in het landelijke netwerk dan de 4G-providers. Via het netwerk wil Ziggo op termijn naast internet ook bellen mogelijk maken, via een app, zegt Vos. Data en bellen via het netwerk van Ziggo zal dan tegen aanzienlijk lagere prijzen kunnen dan bij de telecomproviders. “In Groningen deden ook een aantal retailers als Ziggo-klant mee aan de test. Zij zeiden dat sindsdien veel nieuwe klanten kiezen voor kleinere data-abo’s omdat ze in de wijk via Ziggo genoeg Wi-Fi-verbindingen hebben. Het meeste bel- en dataverkeer wordt in de eigen wijk geconsumeerd, hebben we onderzocht.”

Technisch richt Ziggo zich op dekking en privacy. Een verbindingssnelheid van minimaal 1 Mbps werd in de eerste test overal binnen 30 meter behaald . De hand-off blijkt geen problemen op te leveren, tenzij je in een rijdende auto zit. Er is een maximum van 20 gast-inlogs per router. De gastverbindingen gaan buiten de verbinding van de aanbiedende Ziggoklant om. Die zal volgens Ziggo geen enkele last hebben van het internetgebruik van anderen.