Die alarmerende boodschap was deze week te horen op de InfoSecurity '98, een beurs over computerbeveiliging in Londen. Een onderzoek heeft uitgewezen dat de makers van virusbestrijdingsprogramma's hun claims op honderd procent bescherming tegen virussen niet kunnen waarmaken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door BrownWright Security, een beveiligingsexpert in Nottingham. Het bedrijf liet 17 bekende antivirus-programma's los op een verzameling van 6301 computervirussen, geplukt van 'virusbibliotheken' die vrij toegankelijk zijn op het World Wide Web.

Producten die zeggen '100 procent bescherming' te bieden tegen computervirussen bleken in de proeven van BrownWright letterlijk honderden van deze digitale plaaggeesten over het hoofd zien – zelfs als de virussen al twee jaar geleden zijn ontdekt.

Een regelmatige update, aldus het onderzoek, biedt weinig soelaas: de updates die bijvoorbeeld voor McAfee 3.0 werden verspreid tussen februari en juli van het vorig jaar bracht maar 18 virussen uit het testlaboratorium aan het licht, maar ze sloegen geen alarm voor 300 virussen die al vóór februari 1997 in omloop waren.

Van de scanners die onder DOS werken is ook geen 100 procent bescherming te verwachten, aldus BrownWright. F-Prot bijvoorbeeld sloeg in de hoogste beveiligingsstand 46 virussen, maar gaf wel twaalf keer een vals alarm bij schone bestanden.

Van de 17 geteste scanners komt Dr.Solomon's AntiVirus Kit het beste uit de bus – hoewel ook deze 'dokter' 659 virussen door de mazen van het net liet glippen. Een ander product van deze Britse onderneming, het gratis FindVirus, bleek in versie 7.73 vier gevallen over het hoofd te zien die in versie 7.70 nog wel werden gesnapt.

Als andere nadelen van de huidige antivirus-programma's noemt BrownWright de belasting van het werkgeheugen en de prestaties van de PC èn de zwakke beveiliging van de scanners zelf: iemand met zelfs maar een gemiddelde kennis van computers (de gemiddelde werknemer) kan de beveiliging ongezien uitschakelen.

[Meer onafhankelijke informatie over virussen kan o.a. gevonden worden bij het VirusBulletin/a>.