Dat het direct afdrukken van foto's hip is, is inmiddels geen geheim meer. Fabrikanten spelen daar gretig op in en brengen niet alleen instant-camera's uit, maar ook mobiele fotoprinters. Het viel ons op dat op de CES 2019 verschillende fabrikanten groots uitpakten met deze apparaten en hoewel er behoorlijk wat verschillen zitten tussen al deze apparaten, hebben ze bijna allemaal een ding gemeen, ze gebruiken Zink-fotopapier.

Zink is een thermische kleurenprint-technologie voor digitale apparaten om in één keer kleurenprints te maken zonder daarvoor inkt nodig te hebben (Zink is een portmanteau van "Zero Ink"). Het thermische papier bevat een cyaan, magenta en gele kleurenlaag, een coatinglaag en isolerende tussenlagen. Zink-printers "activeren" de kleurenlagen door verschillende warmtepulsen af te vuren op het papier waardoor de kleur-kristallen smelten en zichtbaar worden.

Deze technologie is in eerste instantie ontworpen door een afdeling bij Polaroid, maar is later als onafhankelijk bedrijf, Zink Holdings, verder gegaan.

Er waren al aardig wat bedrijven die de technologie gebruikten voor draagbare fotoprinters, maar dit jaar lijken er een heleboel bij te komen.

Groter en breder

Dit jaar gaan fabrikanten wat meer aan de haal met het Zink-papier. De standaard 2x3 inch velletjes voeren nog wel de boventoon, maar er zijn ook meer printers en camera's die met grotere formaten aan de slag gaan. Van de 3.5 x 4.25 inch vellen van Kodak's gloednieuwe Smile Classic-camera tot custom rollen met een breedte van tussen de 9 en 50 mm.

Dit jaar brengt Kodak maar liefst vier nieuwe apparaten uit die met het papier overweg kunnen en komt ook Polaroid met twee nieuwe apparaten. Beide bedrijven wedden overigens op twee paarden: Kodak heeft naast de Zink-apparaten wel acht verschillende apparaten in de pijplijn die gebruik maken van de 4 pass-technologie en Polaroid komt met drie camera's die gebruik maken van de originele Polaroid-fototechnologie waarmee het bedrijf ooit groot is geworden.

Ook HP is pasgeleden met een nieuwe Sprocket op de markt gekomen en ook Canon doet een duit in het zakje. De grootste opvaller was echter Brother. Deze fabrikant gooit het over een hele andere boeg en brengt apparaten uit die Zink-papier op rol gebruiken. De fabrikant brengt rollen uit op verschillende breedtes en het is de bedoeling dat deze niet alleen gebruikt worden voor het afdrukken van foto's, maar ook voor full color-labels. Brother hoopt hiermee ook de zakenwereld te bedienen, al zijn er ook consumenten die net zo graag een labeltje afdrukken.

Zink is here to stay

Het ziet ernaar uit dat deze technologie voorlopig nog wel even blijft. Nu er zoveel fabrikanten aan de haal gaan met het papier hoef je voorlopig niet bang te zijn dat je het niet meer kan krijgen, zeker niet nu het ook nog eens voor andere doeleinden dan foto's afdrukken kan worden gebruikt.

De kwaliteit is misschien niet zo goed als dat van andere technologieën, de lage prijs van het papier compenseert dat ruimschoots. Het bewijs daarvoor zie je aan het feit dat het tegenwoordig op rol kan worden aangeschaft voor het afdrukken van labels. Bovendien drukt de woordvoerder van Zink Holdings ons op het hart dat het nog steeds werkt aan het papier om de kwaliteit nog verder te verbeteren.