Er zijn geen officiële VPN-apps beschikbaar voor de PS4 in de PlayStation Store, maar je kunt met een kleine omweg ook je PS4-verkeer versleutelen. Bovendien krijg je dan toegang tot content die officieel niet voor Nederland beschikbaar is, beveilig je het verkeer, kun je betere servers kiezen om lag op te lossen en meer.

Het is helaas niet zo makkelijk als het opzetten van een VPN-verbinding op je smartphone met iets als OpenVPN, maar je kunt VPN inzetten door het verkeer via de router te versleutelen, of door het via je pc of Mac te laten lopen. In dit artikel laten we zien hoe dat werkt en het is gelukkig vrij rechttoe rechtaan, als je weet hoe het basisidee werkt.

Redenen om te VPN'en

Afhankelijk van de kwaliteit van je VPN-provider - een aantal geven je ruime keuze in servers en laten je filteren op latency - kun je lag daadwerkelijk verminderen door de PS4 te VPN'en. Veel VPN's verbinden console-gebruikers via dedicated P2P & gaming-servers in plaats van servers die voor van alles worden gebruikt en kiezen snelle verbindingspunten in de beschikbare datacenters.

Dat is voor veel gamers al reden genoeg om VPN te onderzoeken, maar daarnaast heb je een standaard beveiligde verbinding beschikbaar en kun je regio-restricties omzeilen. Dat niet alleen, als een game in bijvoorbeeld Australië uitkomt en een halve dag later pas in Europa, kun je via VPN aansluiten bij de eerste golf die de game ontvangt.

Via de router

De beste manier - zodat al je devices versleuteld communiceren - is om VPN te installeren op je router. Diverse modernere wifi-routers hebben ingebouwde ondersteuning voor diensten als ExpressVPN en dan is het een kwestie van de juiste gegevens invullen als je erop inlogt. Oudere apparaten kun je vaak flashen met nieuwere firmware of iets als DD-WRT om een OpenVPN-compatibele client toe te voegen.

Lees ook: Zo voorzie je je router van een custom firmware

Via de Mac

Als je niet het hele netwerk automatisch via VPN wilt duwen (bijvoorbeeld omdat je een streamingdienst gebruikt die dit niet toestaat, zoals Netflix) kun je wellicht beter specifieke apparaten alleen voorzien van VPN. Voor de PlayStation betekent dit dat dat je de console verbindt met een tweede apparaat.

In het geval van de Mac, heb je een apparaat nodig met Ethernetpoort en wifi. Verbindt een UTP-kabel van de Ethernetpoort op de PlayStation naar die op je Apple-apparaat.

Ga naar in macOS naar Menu > 'Systeemvoorkeuren > Delen. Vink het vakje Internetdeling aan en bij het uitvouwmenu Deel de verbinding via kies je Wifi. Zorg ervoor dat bij Met computers die gebruikmaken van de optie Ethernet is aangevinkt. Je krijgt een groen pictogram te zien als internetdeling met succes is ingeschakeld.

Zet daarna de VPN-software aan op de Mac om een versleutelde verbinding naar buiten op te zetten. Ga nu naar de PS4 en volg de instructies onder Instellingen > Netwerk > Internetverbinding instellen > Een netwerkkabel gebruiken > Eenvoudig. Hiermee wordt automatisch een scan uitgevoerd om te verbinden via Ethernet.

Als je op de PlayStation een vraag krijgt over de te gebruiken proxy, kies er dan voor om geen proxy-server te gebruiken. Je kunt nu de verbinding testen en als alles goed is gegaan, loopt internetverkeer van de PS4 automatisch via de VPN-verbinding van de Mac.

Via de Windows-pc

Je kunt ook de verbinding via de pc laten lopen en in de basis is het hetzelfde proces als bij de Mac, alleen gebruiken we dan de instellingen van Windows. Koppel de PS4 met een UTP-kabel aan je computer of laptop. Ga vervolgens naar Configuratiescherm > Netwerkcentrum > Adapterinstellingen wijzigen.

Rechtsklik op het pictogram van de internetverbinding waar je VPN op gebruikt en kies Eigenschappen. Open het tabblad Delen en zet een vinkje bij Andere netwerkgebruikers mogen verbinding maken via de internetverbinding van deze computer. Kies in het uitvouwmenu Selecteer een particuliere netwerkverbinding de Ethernet-adapter waar de PS4 mee is verbonden.

Ga nu naar de PS4 en volg de instructies onder Instellingen > Netwerk > Internetverbinding instellen > Een netwerkkabel gebruiken > Eenvoudig. Hiermee wordt automatisch een scan uitgevoerd om te verbinden via Ethernet. Schakel de VPN in op je pc en klaar is Kees.