Hun p2p-protocol is Alibi Routing gedoopt, omdat pakketjes een string meekrijgen van de knooppunten waar ze langs zijn gegaan en zo kunnen bewijzen waar ze wanneer waren. De oplossing maakt niet gebruik van routeringstabellen in het BGP, maar hanteert een eigen routeringsprotocol met een lijst van speciale Alibi-knooppunten (peer to peer-clients), zodat het verkeer door regio's loopt die de gebruiker heeft goedgekeurd (PDF).

Afblijven van verkeer

In tegenstelling tot wat het BGPv4 levert, is dit verre van een www en Alibi-routing levert dan ook meer latency op. De onderzoekers stellen dat de latency laag blijft als er efficiënte routes om de non-Alibi-regio's heen liggen. Voorwaarde is logischerwijs dat er een wijde geografische distributie is van knooppunten.

Het wordt dan ook lastiger om efficiënt te routeren naarmate een regio meer cruciale hosts bezit (zoals de VS). In een voorbeeld wordt de VS omzeild, wat een reactietijd oplevert die al gauw een seconde langer is dan wanneer bijvoorbeeld China wordt vermeden.

Zo hebben we dus meteen een concreet voorbeeld waarom internetverkeer wereldwijd dient te lopen en landen met hun grijpgrage vingers van dataverkeer moeten afblijven.

(Klik voor groot.)