Want de knop die populariteit toont en de koppeling van social media-gebruik maakt, is maar slecht te vertrouwen. De gemiddelde gebruiker heeft geen idee hoe een vind-ik-leuk op een externe website wordt gegenereerd. Wist je bijvoorbeeld dat je per gebruiker meer dan één like kan genereren op een pagina? Handig voor marketingdoeleinden.

Of draai een simpel scriptje zodat er met elke losse reactie een vind-ik-leuk bijkomt. Dat gaat met zo'n 20 likes per minuut behoorlijk snel. Te veel werk? Je kunt ze ook gewoon kopen natuurlijk. En dat terwijl zo'n vind-ik-leuk best wat waard is voor een merk.

Limietloos spammen

Fake likes zijn bepaald niet nieuw. Maar volgens onderzoekers van de McGill-universiteit in Montréal lossen zelfs updates van Facebook de problemen niet op. Een aantal bugs die zij begin 2013 meldden aan het sociale netwerk bestaan nog steeds, concluderen zij na nieuw onderzoek. Spammers hoeven vaak niet eens zombie-accounts aan te maken, maar kunnen vanuit één Facebook-account hun slag slaan, omdat er geen limiet zit op het digitale steun betuigen.

De knop kan ook jou voor de gek houden, blijk uit een demonstratie. Stel je waarschuwt iemand voor gevaarlijke site of link en post deze op Facebook. In de reacties op het bericht onderschrijf je de waarschuwing een aantal keer met teksten zoals "trap hier niet in". Maar het systeem is zo dat elke losse reactie de externe site ook een extra like geeft. Zo kan een phishingsite betrouwbaarder ogen.

De onderzoekers demonstreren de bugs in deze video's:


Lees ook: 10 jaar Facebook: de sociale explosie (tijdlijn)