De Nederlandse Consumentenbond klaagt als onderdeel van de koepelorganisatie Trans Atlantic Consumer Dialogue (TACD) over het advertentiebeleid van Facebook. Het sociale netwerk volgt sinds vorige maand via tracking cooking de activiteiten van zijn gebruikers op andere websites en apps, oftewel buiten Facebook zelf. Dit om gepersonaliseerde ('relevante') advertenties op te dienen.

'FTC moet ingrijpen'

Samen met Amerikaanse en Europese privacygroepen eisen de consumentenbonden dat de handelswaakhond FTC ingrijpt. Zij wijzen op een nadrukkelijk opt-in voor het volgen en commercieel gebruiken van surfgedrag. Denk daarbij even aan onze eigen o zo succesvolle cookiewet. De TACD wil ook dat de FTC al zijn privacyonderzoek naar Facebook (en de gemaakte beloftes) openbaar maakt.

Maar terwijl dat juridische schaakspel gaat beginnen, kun je zelf direct al in actie komen. Het handmatig instellen van wat Facebook wel en niet van je verzamelt is namelijk, hoewel subtiel verstopt, eenvoudig:

  • Klik op Facebook helemaal rechts bovenaan de pagina op het driehoekje en kies voor instellingen.
  • Links in het menu zie je 'Advertenties' staan.
  • Hier kun je jouw instellingen voor externe sites, de advertenties van vrienden en dus ook de instellingen bij hoe Facebook cookies en vergelijkbare technologie gebruikt voor advertenties aanpassen.
  • Schrijf je helemaal onderaan de pagina uit (of zwijg voor altijd).

LET WEL: De opt-out geldt alleen per browser. Gebruik je meerdere browsers (op meerdere apparaten) herhaal dan deze handeling.