De Nederlandse zoekmachine Zoeken.nl is hard op zoek naar nieuwe gebruikers. Maandag kocht de zoekmachine de voorpagina van gratis dagblad De Pers, in plaats van een reguliere voorpagina zag de lezer een 'false cover' van Zoeken.nl. "Alternatief voor Google komt uit Nederland", promoot de zoekmachine zichzelf.

Ook andere aan investeringsmaatschappij Orbys gelieerde sites (HuizenZoeker.nl, MarktPlaza.nl en GasPedaal.nl) kregen prominente plekken in de krant. Voor een zogeheten 'outsert' (4 pagina's om de krant) vraagt De Pers 74.500 euro.

Er is de afgelopen tijd veel veranderd aan Zoeken.nl, zegt directeur Jan-Willem Tusveld van Vinden.nl B.V.. "Vooral aan de achterkant is veel veranderd. De site is sneller en er worden meer zoekbronnen gebruikt. Maar we hebben ook de design flink aangepast."

Zoeksuggesties

Het Nederlandse zoekbedrijf heeft een zoekassistent gemaakt, die suggesties geeft tijdens het intikken van de zoekopdracht. " Het is vergelijkbaar met Google Suggest, maar dan helemaal gericht op de Nederlandse markt. Daar denken wij ons mee te kunnen onderscheiden van Google."

De autosuggestietool staat sinds een maand op de 'startpagina' van Vinden.nl, die dezelfde zoekengine als Zoeken.nl gebruikt. Later deze week gaat de zoekassistent ook op Zoeken.nl live. De zoekassistent maakt gebruik van 25 miljoen trefwoorden die Nederlanders regelmatig opgeven.

Altavista

Ook denkt Zoeken.nl als metasearcher 'onafhankelijkere' zoekresultaten te kunnen produceren. Een bij Zoeken.nl ingetikte zoekterm maakt een ranglijst van resultaten van Yahoo, Bing, Google maar ook obscure of bijna vergeten zoekmachines als Cuil, Gigablast, Altavista, Entireweb, WiseNet en Teoma. Het resultaat dat het hoogst eindigt in die zoekmachines, staat bij Zoeken.nl op één.

Zoeken.nl loopt met een maandelijks bereik van circa 1,36 miljoen unieke bezoekers mijlenver achter op Google, maar ziet desondanks mogelijkheden. "De markt voor zoekmachine-advertenties is groot maar groeit nog steeds. Als je al een paar procent van die markt af kan snoepen in Nederland, dan doe je goede zaken." Zoeken.nl en Vinden.nl draaien AdWords voor inkomsten.

Tusveld denkt dat hij kan profiteren van de groeiende aversie tegen Google. "Mensen beginnen door te krijgen dat Google zó enorm groot aan het worden is op allerlei gebieden. Dat geeft ruimte voor andere partijen."

Ook wijst hij erop dat de zoekmachines de zoekdata veel minder lang bewaren dan Google. "Wij bewaren zoekgegevens van ip-adressen 1 maand, en dan worden alle gegevens gewist. Je zoekt anoniem via onze servers in andere zoekmachines." Google bewaart de informatie gekoppeld aan ip-adressen 9 maanden, en is niet van plan die termijn in te korten.

18 jaar

Jan-Willem Tusveld richtte in 1998 als 18-jarige Vinden.nl op. In 2000 verkocht hij de zoekmachine, maar hij hield de helft van de aandelen. Vanaf 2005 bemoeit hij zich zelf weer met Vinden.nl en Zoeken.nl. Investeringsmaatschappij Orbys is eigenaar van de andere helft van de aandelen.