Ask.com hoopt met deze verbeteringen een groter publiek te trekken, het is niet de eerste keer dat dit wordt geprobeerd.

Afstand verkleinen

Volgens Ask.com-baas Scott Garrell kost het gebruikers van zoekmachines gemiddeld 3 tot 4 keer klikken voordat zij de gewenste informatie hebben gevonden. "We willen de afstand tussen jouw zoekopdracht en het gewenste antwoord verkleinen", zegt Garrell.

Achter de schermen zijn de mogelijkheden verbeterd om data van webpagina's te plukken en om meer soorten content als foto's, nieuws, plaatjes en video's tussen de resultaten te krijgen. Verder zijn er meer bronnen op het gebied van entertainment, vacatures en gezondheid beschikbaar.

Shake-out

Ook hoopt Ask.com de functionaliteit uit de glorietijd van de zoekmachine terug te krijgen: de mogelijkheid om zoekvragen in gewone mensentaal op te geven. Voor de huidige technologie wordt gebruikgemaakt van 'semantisch zoeken', zegt Garrell.

Voor de opkomst van Google was Ask.com - aanvankelijk Ask Jeeves geheten - samen met zoekmachines als Altavista en WebCrawler marktleider. Na de shake-out van het nieuwe millennium richtte Ask.com zich meer op dienstverlening aan bedrijven en minder op consumenten, totdat de zoekmachine in 2003 zijn oude doelgroep wilde terugveroveren.

'Goede strategie'

Sindsdien is er dikwijls gesleuteld aan de website en zoektechnologie, zoals in 2003 en 2004 Desondanks bleef het aandeel gebruikers in de VS schommelen tussen de 4 en 7 procent, waarmee Ask.com mijlenver achterligt op marktleider Google, dat rond de 63 procent van de Amerikaanse zoekopdrachten afhandelt.

Volgens analist Evan Andrews van Jupiter Research kan Ask.com met de huidige veranderingen nieuwe gebruikers aantrekken, met name 'power searchers' die nog wel eens van zoekmachine wisselen. "Het zal moeilijk zijn om Googles positie over te nemen met slechts een aankondiging en wat nieuwe functionaliteiten, maar dat betekent niet dat Ask.com dat niet zo moeten proberen. Uit ons onderzoek blijkt dat het een goede strategie is om rijkere zoekresultaten te leveren", meent Andrews.