Bing verliest terrein en daalt in de wereldranglijst van zoekmachines, blijkt uit cijfers van comScore die Search Engine Watch publiceert. Google wordt wereldwijd met 65 procent van de zoekmarkt nog altijd het meest gebruikt, gevolgd door het Chinese Baidu met 8 procent.

De derde plaats is voor Yahoo. Bing stond eerder op de vierde plaats, maar is nu ingehaald door de Russische zoeksite Yandex. In de top 5 groeiden over het hele jaar genomen alleen de Chinese en Russische zoekmachines qua zoekvolume.

Yandex Russische Google

Yandex heeft een fors marktaandeel in Rusland, waar het bijna 62 procent van de zoekmarkt beheerst. Ongeveer een kwart van de Russen kiest ervoor om te zoeken via Google. Bing haalt hier nog geen procent. In deze regio heeft Yandex de zoekmarkt behoorlijk dichtgetimmerd. In de browser Firefox is Yandex bijvoorbeeld de standaardzoekmachine voor Russische gebruikers.

Daarnaast zet Yandex stappen op de verticale zoekmarkt, met onder meer prijsvergelijkingsdiensten en een afbeeldingensite. Yandex maakt dezelfde zetten als reuzen Google en Microsoft met onder meer een fotosite, een e-maildienst en online opslagruimte.

Groei Westen verzadigd

Rusland is een groeimarkt voor internettoepassingen. In 2011 had 45 procent van de Russen toegang tot internet en de verwachting is dat dit in 2016 is gegroeid naar 64 procent. De markt in Europa en Amerika, waar inmiddels het gros van de mensen internettoegang heeft, begint juist te verzadigen, denkt Search Engine Watch. Dat zijn nou net de regio's waar Bing het van moet hebben en in Rusland heeft de zoekmachine van Microsoft geen houvast.