Op zoekmachinetest.nl kunnen de prestaties van de vier populairste Nederlandse zoekmachines vergeleken worden. De website presenteert de zoekresultaten van Google, Yahoo, MSN en Ilse in vier kolommen.

Aan de weergave van de resultaten is niet te zien van welke zoekmachine ze afkomstig zijn. Gebruikers selecteren de kolom met de meest relevante resultaten, en krijgen vervolgens te zien welke zoekmachine ze leverde.

De resultaatkolommen tonen de eerste vijf zoekresultaten die de zoekmachines ophoesten. Hierbij is standaard de optie opgegeven om alleen in Nederlandstalige resultaten te zoeken.

De Nederlandse zoekmachinetest is door Wouter de Boer en Ruben Timmerman gemaakt in navolging van het Engelse Search Engine Experiment. Timmerman licht het initiatief toe tegenover Webwereld: "Vanuit ons werk voor een online marketingbureau zijn we veel bezig met zoekmachine-marketing. Je hoort de vraag wat de beste zoekmachine is, en dus dachten we, laten we dat eens onderzoeken."

De zoekopdrachten die worden uitgevoerd op de website worden opgeslagen. De zoekterm, het tijdstip en de gekozen zoekmachine worden bewaard. Statistieken komen binnenkort: "De statistieken komen eraan, maar nu nog niet. De site is pas twee dagen live, dus we hebben nu nog niet zoveel data", aldus Timmerman. De website heeft de afgelopen 48 uur zo'n 6.500 zoekopdrachten verwerkt.

Gelijk op

Volgens Timmerman geven de eerste resultaten een verrassend beeld. "Wat mij al opvalt uit de eerste data is dat de zoekmachines meer gelijk op gaan, dan je zou verwachten. Je hoort altijd dat Google de beste is, maar Google en Yahoo gaan behoorlijk gelijk op, op afstand gevolgd door de andere twee zoekmachines."

In reacties op het blog geven gebruikers vaak aan verbaasd te zijn dat hun favoriete zoekmachine niet als beste uit de bus komt. In het Engelse Search Engine Experiment komt Google als beste uit de bus, met 47,7 procent van de gebruikers die vond dat deze zoekmachine de meest relevante resultaten leverde.

Timmerman verwacht dat de samenstelling van de zoekmachines op zoekmachinetest.nl nog kan veranderen. "We verwachten veel van Ask omdat ze een goede technologie hebben. We willen Ask toevoegen als zij serieus met Nederland bezig gaan."

Of MSN search-opvolger Live Search ook een plaats op de site zal krijgen is echter onzeker. Timmerman: "Windows Live Search werkt technisch heel anders. Je kunt de resultaten er niet zo makkelijk uithalen omdat ze gepresenteerd worden met Ajax."