De afpersers e-mailen websitebeheerders met het dreigement hun zoekresultaten negatief te beïnvloeden, tenzij ze 1500 dollar betalen. Daarvoor misbruiken ze antipammaatregelen. Spamdomeinen verwijzen bijvoorbeeld naar een webpagina, waardoor de doelsite wordt gestraft in Google's PageRank-algoritme. Op deze manier zouden snode SEO-specialisten een site omlaag kunnen drukken in de zoekresultaten.

Search Engine Land stuurde enkele van deze e-mails door naar Google, die de zaak bekijkt. Het zoekbedrijf weet nog niet hoe reëel het dreigement is. Het algoritme dat Google gebruikt is zo ontworpen om dit soort misbruik te voorkomen. Maar veel webmasters denken dat Google's strijd tegen spam en straf voor spamlinks wel degelijk negatieve SEO-gevolgen heeft.

Negatieve SEO dwarsbomen

In het verleden stelde Google dat mensen van buitenaf weinig kunnen doen om ranking negatief te beïnvloeden, maar zegt inmiddels hard te werken om negatieve SEO te dwarsbomen. In 2012 bracht Google een tool uit waarmee webmasters spamdomeinen die linken naar hun site kunnen aangeven, zodat dit niet meetelt in de ranking.