De menselijke invloed op de zoekresultaten van Google, SearchWiki genoemd, is niet nieuw. Google heeft het systeem de afgelopen maanden getest met een selecte groep gebruikers, maar vanaf nu is SearchWiki ook beschikbaar voor iedereen die is ingelogd met een Google-account.

Nederlandse gebruikers moeten vooralsnog bij de zoekinstellingen wel eerst overschakelen op de Engelse taal om de nieuwe functionaliteiten te kunnen zien.

Aanpassen aan wensen

Google kondigde de nieuwe mogelijkheid zelf aan op de officiële bedrijfsblog. Wat het bedrijf precies wil doen met de gegevens van gebruikers die zoekresultaten aanpassen is niet duidelijk.

Voor het weergeven van zoekresultaten maakt Google gebruik van het veelbesproken PageRank-systeem, dat de zoekmachine zo succesvol heeft gemaakt. Het lijkt dus onlogisch dat Google zal overstappen op een systeem waarbij gebruikers zelf kunnen aangeven welke zoekresultaten ze willen zien.

Vooralsnog hebben bezoekers alleen de mogelijkheid om hun persoonlijke zoekresultaten aan te passen en heeft dit geen invloed op de zoekresultaten van andere gebruikers. Verwacht wordt dan ook dat Google de gegevens voornamelijk zal gebruiken voor het analyseren van zoekpatronen van gebruikers, om in de toekomst de zoekfunctionaliteit verder te verbeteren.

Niet uniek

Het bieden van de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op zoekresultaten is overigens niet uniek. Microsoft lanceerde vorige maand U Rank, een dienst die sterke vergelijkingen vertoont met Google SearchWiki en eveneens gebruikers in staat stelt om invloed uit te oefenen op persoonlijke zoekresultaten. Dat bedrijf heeft echter wel al aangegeven dat het de feedback van gebruikers wil gebruiken voor de verbetering van zoekresultaten.