De Search for Extra-Terrestrial Intelligence verloopt via internetters die de rekenkracht van hun eigen computer ter beschikking stellen. Die verwerken samen de data van de SETI-telescopen en hebben bij elkaar een grotere rekenkracht dan de sterkste supercomputer.

Lange tijd waren er te weinig PC's voor de vele info die SETI binnenkreeg. Maar met 3 miljoen vrijwilligers, een aantal dat met duizenden per dag groeit, dreigt snel een tekort aan data, zo schrijft Wired.

Om meer data te kunnen verzamelen gaat [email protected] nu het elektromagnetische spectrum verbreden waarop het naar een signaal van buitenaardse wezens speurt. Seti-chef Dan Werthimer verwacht binnenkort twintig keer zoveel gegevens binnen te krijgen.

De verdere verbreding van het project, dat een initiatief is van de Californische Berkeley-universiteit, wordt mogelijk door een nieuwe datarecorder die de gegevens van de SETI-telescopen opslaat. Het op Linux draaiende apparaat is een geschenk van Hewlett-Packard en is tien keer sneller dan de oude recorder.

Kernvraag van [email protected] is op welke frequentie van het elektro-magnetisch spectrum buitenaardse wezens een boodschap zouden zenden. Werthimer denkt dat zij hiervoor het microgolf-deel van het spectrum, tussen de 1 en 30 GHz, uit zullen kiezen.