Vooral buiten de Verenigde Staten blijkt de interesse in Microsoft-alternatieven groot te zijn, constateert de marktvorser.

De redenen die organisaties en overheden aandragen voor de zoektocht naar open-source alternatieven, lopen volgens Gartner weinig uiteen. Zo worden de licentiepolitiek van Microsoft en de lekken in zijn software veelvuldig genoemd.

"Overheden en bedrijven, vooral buiten de Verenigde Staten, raken steeds meer geïnteresseerd in een strategie die hen afzondert van de groeiende invloed die Microsoft heeft op de it-industrie. Zelfs als de alternatieven niet op maat zijn", zo schrijft Gartner in het rapport.

De populairste alternatieven voor software van Microsoft zijn Linux en andere open-sourcesoftware zoals de Apache webserver.

Nederland

GroenLinks pleit al sinds eind vorig jaar voor het gebruik van open standaarden binnen de overheid. Als het aan de politieke partij ligt, gebruikt de Nederlandse overheid in de toekomst alleen nog maar software waarvan de broncode mag worden aangepast.

GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik heeft zelfs kamervragen gesteld over het softwarebeleid van de overheid. Hierop is het balletje gaan rollen. De ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken hebben hierop een speciaal programma (pdf), genaamd 'Open Standaarden en Open Source Software voor de overheid', ontwikkeld om het gebruik van open standaarden binnen de overheid te stimuleren.