De zoem van het elektriciteitsnetwerk wordt in het Verenigd Koninkrijk gebruikt om de authenticiteit van geluid- en video-opnames vast te stellen, zo meldt de BBC. Onderzoekers hebben ruim 7 jaar het achtergrondgeluid op 50 hertz met al zijn fluctuaties opgenomen en ontdekten een uniek patroon. Hiermee kan nauwkeurig worden bepaald wanneer een opname precies is gemaakt en of ermee is gesjoemeld.

Zoem bewijst echtheid

In een Britse rechtszaak tegen een aantal bendeleden trokken de verdachten de opnames die de politie heimelijk had gemaakt in twijfel. Volgens de verdediging was er creatief geknipt en geplakt in de geluidsopnames. De aanklagers haalden de bevindingen van een audiolab erbij om te bewijzen dat de opnames authentiek waren.

Audio-opnames registreren het 50Hz-achtergrondgeluid dat altijd aanwezig is en onderzoekers brengen die naar voren om het geluidspatroon te analyseren. Variaties in de energietoevoer veroorzaken een soort vingerafdruk die uniek is. Die verschillen worden veroorzaakt omdat de stroomaanvoer niet constant hetzelfde is en afhangt van de vraag. Daardoor wijkt de frequentie steeds af.

Zo kunnen onderzoekers het achtergrondgeluid van een opname vergelijken met het patroon. Met een analyse van de Electronic Network Frequency (ENF) toonden forensische wetenschappers aan dat er niet gerommeld was met de opname van de politie. De bendeleden draaiden voor tientallen jaren de gevangenis in.

Database zoemgeluid

“Als er gehakt wordt in de opname - als er gestopt en gestart wordt - zal het profiel niet overeenkomen of mist er een stuk", vertelt directeur Philip Harrison van het audiolab dat de achtergrondzoem al jaren opneemt.. “Als er twee verschillende opnames in elkaar worden geplakt, hebben we twee verschillende profielen in die ene opname."

De onderzoekers vergelijken een opname van een specifiek tijdstip met een sample met het corresponderende timestamp in de database. De verschillen in frequentie zijn in het Verenigd Koninkrijk overal hetzelfde, omdat er één nationaal stroomnetwerk is. In grote landen waar verschillende infrastructuren bestaan, zouden er databases moeten worden aangelegd van deze afzonderlijke netwerken.