Opvallend was het sowieso wel: Samsung zou vergaande interesse hebben in een overname van BlackBerry en daar flink voor willen betalen. Maar toen er werd nagebeld om te verifiëren of beide partijen inderdaad met elkaar gesproken zouden hebben, kregen media overal nul op het rekest. Zowel in het Zuid-Koreaanse als Canadese kamp werd ten stelligste ontkend dat er interesse in de ander was, laat staan dat er gesprekken over een samengaan werden gevoerd.

Toch schoot de beurskoers van BlackBerry, naar aanleiding van het bericht dat Reuters over de aanstaande 7,5 miljard bedragende overname naar buiten bracht, omhoog met maar liefst 30 procent. Waakhonden SEC (VS) en OSC (Canada) hebben het vermoeden dat bepaalde beleggers bewust persbureau Reuters gevoed hebben met fake informatie om in korte tijd flinke winst op het aandeel van de Canadese mobiele fabrikant te maken. Mogelijk zijn ook werknemers van Reuters en moedermaatschappij Thomson Reuters Corp. zelf onderdeel van het complot.

Helemaal onlogisch zou een overname niet zijn. Zo zou Samsung met name flink kunnen profiteren van de BES MDM-technologie van BlackBerry en het bijbehorende high-profile klantenbestand. Hoewel de smartphonetak van het Canadese bedrijf niet meer zoveel voorstelt, wordt de mobiele beveiliging die BlackBerry kan bieden nog steeds tot de beste in de wereld gerekend. Samsungs eigen Knox heeft moeite in het MDM-geweld overeind te blijven, zeker nu Apple en IBM vorig jaar een belangrijke, grote zakelijke deal sloten.