De applicatie, te downloaden via de site van Zomoto, kan geïntegreerd worden in Windows Vista, iGoogle en Microsoft Live. De gadget, zoals dit soort mini-applicaties genoemd wordt, toont de actuele reistijd op een vooraf door de gebruiker ingestelde route. Zomoto maakt gebruik van de gegevens van Locatienet en het Verkeerscentrum Nederland van Rijkswaterstaat. De fileinformatie van het Verkeerscentrum wordt verwerkt in de 'normale' reisgegevens van Locatienet, waardoor een actuele inschatting van de reistijd ontstaat.

Die inschatting wordt in minuten getoond. Is er geen vertraging, dan verschijnt de reistijd tegen een groene achtergrond. Een oranje achtergrond duidt op een kleine vertraging en bij een rode achtergrond is de vertraging ernstig. Gebruikers kunnen drie 'vaste' routes instellen via de site van Zomoto. De reisinformatie over die routes is vervolgens via de gadget te bekijken. Door op de minutenteller te klikken, wordt de routekaart met gedetailleerde informatie geopend.

De site van Zomoto verkeert nog in de bètafase en over de exacte invulling zijn de makers in een blogposting nogal onduidelijk. "We weten nog niet exact tot wat Zomoto zal uitgroeien maar we denken en hopen dat onze ervaringen een bijdragen zouden kunnen leveren in de automotive branche", aldus oprichters Marijn Pijnenborg en Marque Joosten. Pijnenborg en Joosten richtten eerder gratis isp Freeler en huizensite Funda op.

De 'automotive site' Zomoto gaat 'eind van dit jaar' live, zo is op de bètapagina te lezen. De gadget die de makers maandag gelanceerd hebben moet 'een kleine bijdrage leveren aan het verminderen van de filefrustratie in Nederland'.