De gebruikers krijgen daarvoor een adsl-verbinding met een downstream-snelheid van 512 kilobit per seconde en een upstream van 128 kilobit per seconde. Een vergelijkbare adsl-verbinding via een MxStream-aanbieder kost tenminste 51 euro.

"We proberen hiermee de onderkant van de markt te bereiken", aldus Gert Post van Zon. "We presenteren het als het beste alternatief voor internetten via een inbelverbinding of kabelaansluiting."

Nieuwe abonnees hoeven geen aansluitkosten te betalen en het benodigde modem is tijdelijk gratis. Geïnteresseerden moeten dan wel een half jaar vooruit betalen. Zon ondersteunt ook de MxStream-modems. Nadeel is dat mensen met een isdn-verbinding niet kunnen worden aangesloten.

Zon maakt voor het abonnement gebruik van het breedbandnetwerk van Versatel. Zon is een dochteronderneming van het kabelbedrijf. Volgens Post van Zon wordt 40 procent van de Nederlandse huishoudens 'in principe' gedekt door het netwerk van Versatel.

Op dit moment heeft Zon volgens Post zo'n 8.000 breedbandabonnees. Daarvan maakt op dit moment 15 procent gebruik van het Versatel-netwerk. De rest zit op het MxStream-netwerk van KPN. Post wijt dat aan de betere dekking van MxStream en de grotere naamsbekendheid van de adsl-dienst van KPN.

Of KPN zijn prijzen naar aanleiding van de Zon-aanbieding zal verlagen, is onbekend. "Daar kan ik niks over zeggen. Prijsverlagingen maken we natuurlijk nooit van tevoren bekend", aldus een woordvoerster van KPN.

Volgende week dinsdag zal KPN bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers wel meer bekendmaken over de capaciteitsuitbreiding van adsl.