<p/>Dat bleek woensdagochtend tijdens een persbijeenkomst van moederbedrijf Versatel, dat de jaarcijfers presenteerde. Zon telt voor haar inbeldienst inmiddels meer dan een miljoen abonnees. Het afgelopen jaar genereerde Zon 1,7 miljoen belminuten. "Dat is 300 tot 500 procent meer dan hetzelfde aantal abonnees met spraakverkeer zou genereren", aldus Versatel-CEO Raj Raitatha.

Volgens Raitatha belt ongeveer de helft van het aantal gebruikers dagelijks in bij Zon. Op maandbasis zou zo'n 65 tot 70 procent wel eens de dienst gebruiken. Medio december introduceerde Zon twee prepaid internetabonnementen, Zon Inclusief geheten.

Voor 25 en 45 gulden kunnen abonnees maandelijks respectievelijk tien en twintig uur surfen. Inmiddels zijn er zo'n 5000 abonnees voor de dienst, zo zei Raitatha.

Nieuwe pakketten zitten niet in de pijplijn, aldus de CEO, laat staan flat-fee via de telefoonlijn. "Het heeft weinig zin om ons op inbeldiensten te richten. Gratis internet houdt een keer op. Het is duidelijk dat ADSL de toekomst is. De prepaiddiensten zijn een goede voorbereiding op bijvoorbeeld de administratieve zaken die met een ADSL-dienst gepaard gaan", aldus Raitatha.

Versatel wil de miljoen Zon-abonnees zo snel mogelijk laten overstappen op haar ADSL-dienst, die voor het bedrijf veel lucratiever is dan inbelinternet. Raitatha wilde geen indicatie geven van het aantal abonnees dat dit jaar de overstap moet maken. Op dit moment telt de breedbanddienst zo'n 500 klanten en staan er duizend orders uit.

Het knelpunt bij het opzetten van een succesvolle ADSL-dienst voor consumenten is het zogeheten 'linesharing', aldus Raitatha. Consumenten die op dit moment van een andere dienst dan KPN's Mxstream ADSL willen afnemen, moeten een tweede lijn nemen. Dat vormt voor veel mensen een te groot obstakel, waardoor zij toch maar voor KPN kiezen.

Volgens Raitatha moet KPN per 1 april linesharing bieden aan concurrenten, waardoor een tweede lijn niet meer nodig is. Dan zou het aantal ADSL-abonnees voor Zon snel kunnen groeien.

Raitatha benadrukte dat de consumententak van Versatel, waartoe Zon behoort, niet de kernactiviteit van het bedrijf is. "Onze focus is en blijft op de zakelijke markt." Ook op die markt richt Versatel zich op DSL-diensten. In Nederland telt het bedrijf inmiddels 176 DSL-klanten, met duizend uitstaande orders. In Duitsland heeft Versatel 4472 klanten voor haar DSL-dienst.

Plannen om Zon af te stoten zijn op dit moment niet aan de orde. "Hoewel het niet tot onze core business hoort, is Zon een waardevolle activiteit voor ons. De kapitaalmarkt is op dit moment niet geschikt voor een beursgang, maar wij hebben ook geen haast. Wel blijft het afsplitsen van Zon onze voorkeur houden."

Versatel blijft volgens Raitatha streven naar een UMTS-dienst, hoewel het bedrijf zowel in Nederland als België naast de licenties greep. "UMTS is een breedbandtechnologie en blijft daarom voor ons belangrijk", aldus Raitatha. "Uiteindelijk moeten we een UMTS-dienst hebben."

Raitatha wilde verder niets zeggen over de gesprekken met de overheid over de UMTS-veiling van vorig jaar, waar Telfort en Versatel met elkaar in de clinch lagen. Volgens de CEO komt het bedrijf binnenkort met meer informatie.<br/><hr width="100%" align="center" size="1" color="BLACK" noshade=""/><i>Eerdere relevante berichten:</i><br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Versatel reorganiseert na verdubbeling verlies</b> (07 maart 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Zon van start met internet voor vast bedrag</b> (14 december 2000)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>Concurrentie KPN doet met tegenzin mee met ADSL-test</b> (15 februari 2001)<br/><img src="/grafx/item_puntje_rood.gif" width="6" height="5" border="0" vspace="1"/><b>ADSL-aanbieders wachten met smart op aanbod KPN</b> (14 februari 2001)<br/>