David Recordon verkondigt deze boodschap op de Emerce Eday in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Hij is Open Programs Manager bij Facebook en speelde daarvoor een cruciale rol bij de ontwikkeling van OpenID en OAuth, een open protocol voor het veilig gebruikmaken van application programming interfaces (api). Recordon probeert alles zo open mogelijk te houden. Het draait volgens hem bij Facebook om openheid tussen mensen, openheid van data en openheid van technologie.

Volgens Recordon is een van de belangrijkste dingen waarover developers moeten nadenken bij het ontwikkelen van een applicatie de manier waarop anderen ermee om kunnen gaan. Dat is ook een van de redenen waarom Facebook zo gegroeid is, stelt hij. Door het voor iedereen makkelijk te maken om data en delen van de dienst te gebruiken wordt de dienst groter.

Open Graph

Facebook gebruikt daar zelf bijvoorbeeld het Open Graph protocol voor. Open Graph is onder andere bedoeld om bijvoorbeeld aanbevelingen van Yelp, maar ook filmercensies van Rotten Tomatoes makkelijk te integreren met Facebook. Facebook heeft zijn eigen netwerk (graph) net zoals andere sites hun eigen netwerk hebben. Door het mogelijk te maken die op elkaar aan te sluiten wordt het internet rijker, aldus Recordon.

"In plaats van gebruik te maken van complexe technologie hebben we zoveel mogelijk standaarden gebruikt", legt Recordon uit. Daarvoor werd bijvoorbeeld json, http(s) en OAuth 2.0 gebruikt. Daardoor kan iedereen die een beetje kennis heeft van code er zo mee aan de slag. Dit in tegenstelling tot meer traditionele manieren van werken waarbij de technologie wordt afgeschermd.

Open werken

Bedrijven die alles voor zichzelf willen houden komen er volgens hem niet. “Als je een applicatie bouwt op dit moment en niet werkt met open source, dan doe je iets fout.” Ieder it-bedrijf zou daar wat Recordon betreft goed over na moeten denken.