Wat 5G precies gaat omvatten staat nog niet vast, maar waarschijnlijk gaat (deels) een hogere frequentie ingezet worden om hogere capaciteit te kunnen bieden. Met 4G gebruiken providers een aanpak met hogere frequenties in dichtbevolkte gebieden en lagere en dunbevolkte regio's om de juiste balans dekking en capaciteit te bieden.

Een hogere frequentie betekent dat je meer data kunt pompen, met als nadeel dat je bereik verliest omdat de golven minder ver reizen. Behalve het lagere celbereik is er nog een nadeel aan hoge frequenties: signaalverlies door omgevingsvariabelen. Met name temperatuur en licht, zo concluderen onderzoekers (PDF).

De Amerikaanse wetenschappers testten binnenshuis om de 'path loss exponent' (PLE) te bepalen, een meetinstrument voor signaalverlies door onder meer elektromagnetische straling. Die PLE-waarde vergeleken ze met metingen in Saudi-Arabië overdag en 's nachts, zo beschrijft IEEE dat deze maand het onderzoek publiceert in de maandelijkse uitgave IEEE Transactions on Antennas and Propagation.

De onderzoekers concludeerden dat signaalverlies op hete, zonnige dagen toenam met 9 tot bijna 16 procent vergeleken met de nacht. Het doel van het onderzoek is om precies te begrijpen onder welke omstandigheden signaalverlies zich voordoet, zodat technici het issue goed kunnen bestrijden.