De NZa heeft aanwijzingen dat een aantal internetapothekers onjuiste tarieven in rekening brengt. Internetapotheken mogen, net als reguliere apotheken, slechts een beperkte vergoeding voor een recept vragen. Die vergoeding is vastgesteld op 6,10 euro per voorschrift. De kosten die internetapothekers moeten maken voor het versturen van de medicijnen, mogen daar niet nog eens bovenop komen.

"In feite hebben internetapothekers bij medicijnen op recept dus hogere kosten dan reguliere apothekers", legt apotheker Hok Tjiook van Efarma uit. "Internetapothekers moeten het voor die 6,10 euro ook nog eens opsturen." Die regel over de bezorgkosten geldt overigens niet als internetters iets bestellen zonder recept.

Volgens André de Meere, apotheker van Mijnapotheek.nl, komt het wel voor dat internetapothekers zich schuldig maken aan het berekenen van onjuiste bezorgkosten. Hij zegt wel eens sites te hebben gezien die niet aan die regels voldeden. "Toch verbaast het me dat dit nu speelt, want dit onderwerp speelde een jaar of drie geleden al."

In Nederland zijn naar schatting minder dan tien grote internetapothekers. Daarnaast zijn er nog een enkele minder grote internetapothekers plus enkele gespecialiseerde medicijnen- of drogisterijsites.

Hoeveel internetapothekers er zijn aangeschreven wil de Zorgautoriteit niet meedelen. "Dat doen we nooit bij dit soort onderzoeken", vertelt een woordvoerster van de NZa desgevraagd. Mocht blijken dat een internetapotheek de regels voor de bezorgkosten heeft overtreden, dan kan de NZa een boete opleggen wegens het overtreden van de Wet marktverordening gezondheidszorg.