De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, publiceert dinsdag een rapport over internet en radicalisering.

Volgens Joustra is het een kwestie van tijd voordat er geavanceerde instructievideo's in het Nederlands op internet verschijnen. Nu zijn die video's, waarin wordt getoond hoe bijvoorbeeld een bomgordel wordt gemaakt, meestal in het Arabisch, zo meldde het tv-programma Nova maandag.

De NCTb heeft onlangs nieuwe voorbeelden van instructievideo's gevonden waarin in beeld wordt gebracht hoe een bomgordel gemaakt wordt. In de video wordt gedetailleerd aangegeven welke materialen nodig zijn, in welke hoeveelheden en welke stappen precies doorlopen moeten worden. Volgens Joustra gaat het hier om 'virtuele trainingskampen'.

In de studie over internet en radicalisering heeft de NCTb ook gekeken naar radicale websites van moslimjihadisten waarvan op dit moment ongeveer 200 Nederlandstalige radicaal islamitische websites in de lucht zijn.

Volgens de NCTb zijn de meeste radicale Nederlandstalige sites niet meer te vinden op Nederlandse MSN-groepen, maar zijn ze inmiddels verhuisd naar servers van buitenlandse providers, zoals het Amerikaanse Freewebs.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding hoopt dat gematigdere groepen binnen de islam door de studie hun zienswijze op internet gaan ventileren.