Het Nederlandse Stone-IT heeft een website opgezet om open source te promoten in de zorgsector. Officieel initiatiefnemer is ict-manager Gerrit Krediet van het Sint Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein.

Die zorginstelling is sinds november vorig jaar klant van Stone-IT. Alle 2800 desktops en een paar honderd servers van het ziekenhuis gaan over naar Linux. Daarnaast worden ook applicaties en backendsystemen als Exchange overgezet naar open alternatieven. Dit project neemt meerdere maanden in beslag en dienst ook als pilot voor zes andere ziekenhuizen.

Collectieve marketing

Ict-hoofd Krediet stelt dat er een gebrek is aan collectieve marketing voor open source en dat het daarom achterloopt op commerciële software. “Wij hebben daarom besloten om zelf de case voor de zorg in de hele breedte inzichtelijk te maken." Hij stelt dat er genoeg open source-software is voor de zorg, en dat het veel geld kan schelen. Die besparing zit niet alleen in de licentiekosten, maar ook in het beheer.

ZorgOpen moet de zorg enthousiast maken over open source. De website biedt op de zorg gerichte informatie en basale uitleg over onder meer open source, open standaarden, overstappen, opleidingen en overheidsdoelstellingen. Daarnaast bevat het links naar enkele open source-leveranciers en -projecten, waaronder Stone-IT, Zarafa, Joomla, OpenOffice.org, Firefox, Red Hat en Novell.

Beurs Zorg en ICT

De domeinnaam ZorgOpen.org is geregistreerd op naam van tekstschrijver Arnout Krediet, die ook dienst doet als woordvoerder van het ‘informatieplatform’. Het telefoonnummer op de site leidt rechtstreeks naar leverancier Stone-IT. Die kan nog geen nadere uitleg over dit marketinginitiatief geven aangezien de betrokken werknemers aanwezig zijn op de beurs Zorg en ICT. Die vindt deze week plaats in de Jaarbeurs Utrecht.