Medische gegevens mogen nooit gedeeld worden zonder jouw toestemming. Behalve als dat de zorgverzekeraar goed uitkomt natuurlijk. Zo deelt bijvoorbeeld zorgverzekeraar OHRA/CZ op eigen houtje medische privédata met enquêtebureau MediQuest. Dat blijkt uit een reportage van Kassa. Het bedrijf wil namelijk meer weten over specifiek verleende zorg.

Volstrekt logisch, beredeneert OHRA. Hoe kunnen wij goed onderzoek doen naar zorgverlening op bepaalde afdelingen van bepaalde ziekenhuizen? Wij vragen op deze manier of klanten goed zijn geholpen, dat kan niet zonder deze specifieke informatie, beredeneert de zorgverzekeraar. "Anders raakt je onderzoek vervuild", aldus woordvoerder Rik van Druten van OHRA/CZ, die de wettelijke toestemming even vergeten lijkt.

De data worden ook gebruikt voor de zogeheten Consumer Quality Index-onderzoeken. Deze klanttevredenheidsonderzoeken worden door zorgverzekeraars gebruikt met hun jaarlijkse onderhandelingen met zorgverlener en helpen daarnaast patiënten die online bijvoorbeeld ziekenhuizen willen vergelijken.

SP: Over de grens

Kamerlid Renske Leijten vindt dat OHRA in zijn reactie wel erg gemakkelijk over het privacy-aspect heen stapt en meent dat de zorgverzekeraar over de grens gaat. Zij stelt tegenover Kassa dat zorgverzekeraars steeds meer macht nemen omdat ze niet op de vingers worden getikt. Ook zijn er vragen gesteld aan de verantwoordelijk minister Schippers.

Lees ook: Postcodes buiten schot in EPD-registratiescan