Dat staat in een sociaal plan dat Enertel is overeengekomen met de ondernemingsraad en de vakbonden. Volgens het vertrouwelijke document is een reorganisatie 'onvermijdelijk'. Het nemen van 'ingrijpende maatregelen' is noodzakelijk. Het sociaal plan moet nog worden goedgekeurd door de vakbondsleden. Die hebben daar tot dinsdag 8 november de tijd voor.

"De verschillende kostenbesparende maatregelen die het afgelopen jaar zijn getroffen, hebben weliswaar bijgedragen tot een meer efficiënte kostenbeheersing, doch de huidige bedrijfseconomische omstandigheden noodzaken Enertel tot verdergaande maatregelen", staat in het sociaal plan, waarop Webwereld de hand heeft weten te leggen.

Volgens een brief die FNV Bondgenoten aan zijn leden bij het bedrijf heeft gestuurd, bevindt Enertel zich in zwaar weer. Tijdens de onderhandelingen met de bonden bleek volgens de brief dat Enertel het zich niet kon permitteren om een gunstige ontslagvergoeding te betalen aan de werknemers die vertrekken. "Enertel vreesde voor het voortbestaan van het bedrijf."

Hoeveel arbeidsplaatsen er bij Enertel komen te vervallen, is nog niet bekend. "Ik kan geen aantallen noemen", aldus een woordvoerster. Zij verwacht dat er eind deze week meer duidelijkheid komt. "De directie is nu nog in gesprek met verschillende partijen." Om welke partijen het gaat, kan de zegsvrouw niet zeggen.

Breedband

Enertel heeft te lijden onder de opkomst van breedbandinternet. In de toptijd haalde het bedrijf 50 tot 60 procent van zijn omzet uit het aanbieden van inbelverbindingen. Ook de belangstelling van spraakdiensten van Enertel neemt af door de opkomst van alternatieven als voip.

In 2004 behaalde Enertel een nettowinst van 5,1 miljoen euro. Dat was voor een belangrijk deel te danken aan een belastingmeevaller van 2,5 miljoen euro. De omzet daalde met 9 procent tot 96 miljoen euro.

Enertel werd in 2002 overgenomen door de investeringsmaatschappij Greenfield Capital Partners. Greenfield is in Nederland vooral bekend door het belang dat de investeerder had in Telfort. Telfort werd eerder dit jaar voor 980 miljoen euro overgenomen door KPN.