Dit heeft het bedrijf, dat gesponsord wordt door Intel, bekend gemaakt tijdens de Batteries 2008 conference die afgelopen woensdag is begonnen in Nice. De silver-zinc accu's van ZPower leveren niet alleen 40 procent meer energie, ze zijn ook nog eens voor 95 procent recyclebaar.

De accu's, die ontwikkeld zijn met technologie die oorspronkelijk bedoeld is voor de ruimtevaart, kunnen tot 200 keer worden opgeladen. Dat is een klein nadeel ten opzichte van lithium-ion accu's, die tussen de 300 en 500 keer kunnen worden opgeladen. De hogere capaciteit van de silver-zinc-accu's moet dat gemis compenseren.

Geen kwik

Omdat de accu's geen lithium bevatten en gebaseerd zijn op een chemisch systeem met water, is het niet mogelijk dat de accu's ontvlammen. Ook bevatten de accu's in tegenstelling tot lithium-ion accu's geen kwik, waardoor er minder belasting is voor het milieu. De hoge kosten van het materiaal hebben ervoor gezorgd dat het product nooit op grote schaal is geproduceerd, met uitzondering van knoopcellen. ZPower denkt echter een oplossing te hebben voor dit probleem omdat het materiaal zich goed leent voor recycling. 95 procent van het materiaal is opnieuw te gebruiken, waarbij de kwaliteit van het gerecyclede materiaal gelijk is aan de oorspronkelijke staat. Door gebruikte batterijen in te zamelen hoeft er geen nieuw zilver te worden gebruikt waardoor de prijs van de accu's lager gehouden kan worden.

Nieuwe accu wet

Daarnaast is de accu nog voorzien van innovatieve technologieën die ervoor moeten zorgen dat het zijn vorm behoudt (iets dat bij andere accu's dus met behulp van kwik gebeurt). ZPower heeft aangekondigd dat de accu in 2009 geïntroduceerd zal worden in combinatie met een groot laptopmerk. Welk merk dat is, laat het bedrijf daarbij achterwege. De timing van de lancering is handig, aangezien de Europese Unie eind september met een nieuwe richtlijn is gekomen (The Batteries Directive) die ervoor moet zorgen dat batterijen beter gerecycled worden. Op dit moment wordt minder dan 2 procent van alle batterijen ingeleverd bij verzamelpunten, de rest komt in de natuur terecht.