Nadat vorig week al Foxconn zwichtte, is nu de Chinese mobielmaker ZTE om. Het concern zal Microsoft voor elk device met Android en Chrome OS een onbekend bedrag betalen aan royalties. Microsoft ontvangt nu royalties voor de meerderheid van alle Android-smartphones die wereldwijd worden verkocht, en van 80 procent in de VS, meldt Horacio Gutierrez, patentjurist bij Microsoft.

En dat lijkt een conservatieve schatting, want er zijn bijna geen grote weigeraars meer over. Sommige bedrijven sloten in stilte een deal met Microsoft, anderen, zoals Barnes & Noble, verzetten zich hevig maar gingen toch overstag. Van de bekende fabrikanten betalen alleen Huawei en Google-dochter Motorola geen royalties.

Android melkkoe voor Microsoft

Volgens Gutierrez is Microsoft’s licentieprogramma voor Android “een effectieve manier om technologie te delen en te bouwen op elkaars werk, en zo het ritme van innovatie te versnellen en klanten te verblijden.”

De royalties die Microsoft bedingt zouden tussen de 5 en 15 dollar per toestel liggen, afhankelijk van hoeveel eigen patenten de licentienemer kan ‘uitruilen’.