De verkoop op de Amerikaanse en Britse website van eBay start nog deze maand. Verschepingen zijn vooralsnog alleen naar adressen in die landen mogelijk. De ZTE Open komt unlocked, oftewel zonder lokale apps of vooraf geïnstalleerde functies, en is bedoeld voor ontwikkelaars en early adopters, schrijft Mozilla op zijn blog. De Firefox-smartphone kost op eBay respectievelijk 79,99 dollar en 59,99 pond. De levertijd op beide eBay-sites staat geschat op eind augustus.

Eerste Firefox-OS-toestel

Het toestel is de eerst smartphone die draait op het open source-besturingssysteem Firefox OS. In tegenstelling tot Android en iOS draaien de apps van Firefox OS volledig op open (web)standaarden. De HTML 5-webapplicaties zijn binnen het OS direct beschikbaar waardoor de eindgebruiker een app voor gebruik niet per se hoeft te downloaden en updaten. De transactie tussen ontwikkelaar en gebruiker verloopt zonder de verplichte tussenweg van een app-winkel.

De ZTE Open heeft een single core processor en een 3,5 inch touch-scherm met resolutie van slechts 480 bij 320 pixels. Het toestel is begin vorige maand door Telefónica in Spanje op de markt gebracht. Ook is de Firefox-phone al in Venezuela en Colombia verkrijgbaar. In Polen verkoopt Deutsche Telekom de Alcatel One Touch Fire, die dezelfde specificaties heeft. LG en Huawei hebben aangeven dat zij later dit jaar met Firefox OS-smartphones zullen komen.