Hoewel Zuckerberg zijn eigen berichtendienst Facebook Messenger als een groot succes ziet, zag hij tot voor kort nooit het onderscheid met de vergelijkbare en nog veel succesvollere service WhatsApp. Facebook Messenger verwerkt op het moment meer dan 10 miljard berichten per dag, terwijl WhatsApp begin deze maand een recordaantal van 64 miljard berichten in 24 uur verstuurde.

WhatsApp als sms-killer

Maar er ligt volgens de Facebook-CEO een nuance in de wereld van mobiel chatten. "Ik denk dat de markt voor messaging groter is dan we ons aanvankelijk hebben gerealiseerd, en dat de manieren waarop WhatsApp en Messenger worden gebruikt, meer verschillen dan we dachten. Messenger is meer voor chatten met vrienden, terwijl WhatsApp een sms-vervanger is. Dit klinkt hetzelfde, maar als je ziet hoe mensen het gebruiken, zijn ze beiden erg groot in verschillende markten", aldus Zuckerberg in een interview met New York Times.

En dus moest hij diep in de buidel tasten voor WhatsApp. De recordovername telt een totale waarde van 19 miljard dollar. Een forse investering die het bedrijf op korte termijn niet terugverdient. Zuckerberg meldt dat het nog zeker drie jaar duurt voordat WhatsApp en ook het opgekochte Instagram serieuze bedrijven zijn met omzet.

Anonieme dienst niet in de planning

Er zijn vooralsnog geen plannen voor een anonieme dienst bij Facebook. Zuckerberg gelooft in priv├ęcommunicatie tussen gebruikers, maar noemt anonimiteit een ander verhaal. "Je kunt je eigen identiteit gebruiken op Facebook, telefoonnummer voor WhatsApp en pseudoniemen op Instagram. Maar dan ben je niet alleen content aan het delen en consumeren, je bouwt een relatie op met mensen. Dat is in de basis hoe wij naar wereld kijken. Dus anonimiteit is niet het eerst volgende wat we gaan doen."

Lees verder: Facebook mag niet datagraaien bij WhatsApp