Dat betekent overigens niet dat iedereen een glasvezel breedbandverbinding met Netflix tot zijn beschikking krijgt, maar wel dat 'basisdiensten' als messaging, sociale netwerken en zoekmachines voor nop aangeboden zouden moeten worden.

Dit bepleitte de topman van 's werelds grootste sociale netwerk tijdens het Mobile World Congress in Barcelona, waar hij over Internet.org sprak. Dit initiatief, dat Facebook samen met Ericsson, MediaTek, Nokia , Opera, Qualcomm en Samsung is gestart, moet ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen op een betaalbare manier toegang tot het wereldwijde web verkrijgen.

Zuckerberg acht het noodzakelijk dat basale connectiviteit gratis wordt omdat alleen op deze manier mensen - met name in de derde wereld - in de wereld van het net hun eerste stappen kunnen zetten. Volgens de jonge CEO houden twee zaken tegen dat een groot deel van de wereldbevolking nog niet op internet zit, namelijk de kosten van data en scholing in de mogelijkheden van het web. In veel ontwikkelingslanden is data enorm duur en zien grote groepen niet de toegevoegde waarde van het internet. "Het gaat nooit lukken om iedereen aan een verbinding te helpen tenzij hierin iets drastisch gaat veranderen", sprak de topman.

Opstapje naar betaalde dienstverlening

Internet.org bepleit dat Facebook, Facebook Messenger en informatieve diensten als Wikipedia gratis ontsloten kunnen worden aan de derde wereld zodat men de voordelen van connectiviteit gaat zien, behoefte krijgt aan geavanceerdere apps en content en uiteindelijk op een betaald abonnement overstapt. "Het laat mensen zien waarom het een rationele, goede keuze is een deel van hun budget aan internettoegang te besteden", stelt Zuckerberg.

De CEO hoopt carriers zo ver te krijgen dat ze deze basisdiensten gratis in landen waarin de internetparticipatie achterloopt gaan aanbieden. Zuckerberg ontkent aan Internet.org geld te willen verdienen. De advertentiemarkt in ontwikkelingslanden zou voor Facebook niet interessant zijn. Bovendien "gaan we hier voorlopig geld op verliezen", liet hij tegenover GigaOM weten.